НОВИНИ

Изненадваща среща на Борисов заради Изборния кодекс

Изненадваща среща в Парламента между премиера Бойко Борисов и парламентарните групи на ГЕРБ и Патриотичния фронт заради Изборния кодекс. С още информация от Народното събрание - Надежда Василева.

Надежда Василева
от Надежда Василева
12:01, 22.04.2016 (обновена)
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

Бойко Борисов изненадващо дойде тази сутрин в Народното събрание, дори и за депутатите от ГЕРБ. Той разговаря повече от час със съпредседателя на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов. На разговорите присъства и шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, както и депутати от ГЕРБ от Правната комисия. Разговорите се проведоха в кабинета на председателя на НС Цецка Цачева.

Борисов бе изключително лаконичен след срещата.

Б. Борисов: Знаете, че референдумът предизвика всичките тези промени в Изборния кодекс. Валери Симеонов се обади сутринта с нашата група
да се видим. След малко ще дадат една трибунка и ще ви обяснят какво сме говорили.

Валери Симеонов обясни пред журналисти, че е поискал разговорите с ГЕРБ, за да обсъдят как ще продължи приемането на Изборния кодекс и след изразеното вчера недоволство от страна на Реформаторския блок. Вчера депутатите решиха гласуването да бъде задължително. Също така гласуваха референдуми и избори да не се провеждат на една и съща дата. Днес депутатите обсъждаха гласуването в чужбина. Парламентът реши секции да се откриват само в дипломатическите и консулските представителства, което предизвика недоволството на ПГ на ДПС.

Четин Казак, съпдредседател на ПГ на ДПС: И аз се учудвам наистина на лекотата, с която колегите от ГЕРБ се поддават на натиска на партии, които никога никога не могат и да се надяват да получат доверието на нашите сънардници в чужбина... Ако този текст бъде прекаран в този вид, ДПС ще стане категорична и безкомпромисна опозиция на всяко едно предложение от управляващото мнозинство.
Юлиян Ангелов, депутат от ПГ на Патриотичния фронт: Вие говорите как ние ограничаваме правото примерно на гражданите на Република България, живеещи в Турция. Напротив - не го ограничаваме във всяко дипломатическо представителство или консулска служба има право и възможността да се открият 10-15-20 секции и хората пак могат да гласуват, но ще бъде под контрола на българската държава. Това е важното. Не е така, защото има секции навсякъде, където ги контролира турската държава.

Цветан Цветанов заяви, че управляващите ще се опитат да въведат електронното гласуване възможно най-бързо. То ще бъде пуснато експериментално заедно с президентските избори през есента.

По настояване на Патриотичния фронт, депутатите решиха извън страната да се гласува само в българските посолства и консулства. Срещу този текст възразиха от ДПС. От Движението заявиха, че ще събират подписи за сезиране на Конституционния съд с искане за отмяна на задължителното гласуване. Също така призоваха българите в чужбина да изразят недоволството си срещу ограничението да се гласува само в дипломатическите и консулски представителства. От ГЕРБ днес потвърдиха, че в кодекса ще бъде записано, че заличаването на негласували избиратели от списъците ще става при два пропуснати вота. Също така ще отпадне идеята за забрана на социологически проучвания по време на кампанията.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разкрита е печатница за фалшиви пари
Разкрита е печатница за фалшиви пари
Откриват лекарски кабинети в села в община Банско
Откриват лекарски кабинети в села в община Банско