НОВИНИ

Проф. Владимир Пилософ: Няма да има забавяне в работата на ФЛДЧ

Няма да има забавяне в работата на Фонда за лечение на деца в чужбина, а следващото заседаниe вече е насрочено за следващата сряда. В това увери новоназначеният шеф на фонда проф. Владимир Пилософ в студиото на "Денят започва". В рамките на 15 дни той ще се запознае с работата и ще предложи план за промени на Министерството на здравеопазването, така че дейността да бъде оптимизирана. Професор Пилософ отхвърли съмненията, че ще отстрани представителите на медиите от Обществения съвет към фонда.

bnt avatar logo
от БНТ
07:51, 22.04.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас
Проф. Владимир Пилософ - директор на Фонда за лечение на деца в чужбина: Още вчера беше първото заседание на обществения съвет, на което бяха разгледани част от най-спешните преписки на деца, които кандидатстват за лечение в страната или чужбина. И мисля, че успяхме да разгледаме половината и следващата седмица вероятно в сряда ще има още едно заседание, на което да разгледаме останалите. На практика забавяне в разглеждането и взимането на решения няма да има.

Професор Пилософ каза още, че преди 3 години е имало неща, но не съмнения за злоупотреби, а принципно в организацията на работата на фонда, "които на мен лично не ми харесваха". "И смятах, че има известни възможности за рационализиране на работата и дори тогава бяхме седнали да работим по нов правилник и известни промени, които по една или друга причина не се приеха".

"Аз съм си поставил задачата да огледам нещата, да формулирам основните насоки, в които трябва да се работи, да предложа на здравното министерство тези насоки и ако те ги приемат добре, започваме да работим по тях едно по едно. Тук не трябва да се бърза, за да могат да се вземат разумни решения, които да бъдат полезни и за обществото, и за разумно използване на средствата, които се отпускат в този фонд и най-вече за децата, които се нуждаят от по-специално лечение", каза още Пилософ.

Той допълни, че това, което му липсва във фонда е, че досега в неговата администрация не е имало нито едно истинско медицинско лице - лекар. "Една институция, която ежедневно приема по десетина преписки, които са пряко свързани - това са медицински документи - 90 на сто от тях, и няма медицинско лице, което да е в състояние да анализира тази документация от медицинска гледна точка и много бързо да реагира по тази линия. И мисля, че някои от забавянията се дължат не на това, че фонда не желае нещо да свърши или е забавял съзнателно, но е нямало как да придвижат нещата, защото не са имали съответната компетенция".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кризисно положение във Венецуела - правителството въведе режим на тока
Кризисно положение във Венецуела - правителството въведе режим на тока
Камилче се роди в Ловешкия зоопарк
Камилче се роди в Ловешкия зоопарк