НОВИНИ

Ясен Тодоров - за правилата и за примера

Председателят на Етичната комисия към ВСС в предаването "Денят започва".

bnt avatar logo
от БНТ
08:19, 22.04.2016
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Правилата трябва да се спазват и трябва да се дава пример, така коментира юристът Ясен Тодоров казуса как трябва да бъде санкциониран член ва ВСС ако върши нарушение на пътя.

Екипът на "Денят започва" засне кола на ВСС, която влиза в улицата пред сградата на съвета срещу знак влизането забранено и показа това на председателя на Етичната комисия. На въпроса каква санкция би трябвало да има, Ясен Тодоров отговори:

- Аз призовавам всички колеги да спазват правилата, всички правила. Наистина трябва да бъдем за пример за да бъдем следвани от гражданите. Защото българинът, наистина манталитетът им е такъв - той винаги критикува, винаги е недоволен, но счита че правилата не се отнасят за него.

БНТ засне около 40 автомобила. Обикновените граждани са само двама. Другите, които нарушават, са 1 член на ВСС и останалите бяха са коли на полицията и на Центъра за градска мобилност на София.

- Да, дава се лош пример и на това се подражава, - съгласи се Ясен Тодоров. - А наистина членовете на ВСС и хората облечени, разполагащи с някаква власт трябва да бъдат за пример. Това е факт.

;

Той отклони директния отговор на въпроса как би постъпила Етичната комисия с мотива, че след разделянето на двете колегии във ВСС (съдии и прокурори) и самата Етична комисия спира работа и нейната дейност продължава в две комисии към двете колегии.

Ясен Тодоров уточни, че след сформирането на тези комисии "те няма да се занимават с проверка на почтеността на магистратите и всякакви други конфликти, а ще изготвят само становища при участието в конкурси на магистратите. Интегритетът и почтеността на юристите, според Конституцията е поверена на Инспектората към ВСС", припомни Ясен Тодоров и поясни:

- Но проблемът идва от това, че на практика беше отменен член 39а от Закона за съдебната власт, той не действа от една седмица. Той уреждаше правомощията на Етичната комисия към Съвета, но същевременно не са разписани детайлно правомощията на Инспектората.

Според председателя на Етичната комисия има вакуум в момента. Комисията няма правомощия, а инспекторатът има само една норма, разписана в Конституцията".

Ясен Тодоров не скри, че се губи "усещането за справедливост. Хората ги интересува когато отидат в съда да получат справедливост, когато има извършител на престъпление той да бъде наказан адекватно".

Вижте целия разговор с Ясен Тодоров в "Денят започва"!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново силно земетресение в Еквадор
Ново силно земетресение в Еквадор
Кризисно положение във Венецуела - правителството въведе режим на тока
Кризисно положение във Венецуела - правителството въведе режим на тока