НОВИНИ

Бойко Борисов пред "Панорама": Мирът на Балканите е мирът в България

Мирът на Балканите е мирът в България. Това каза в специално интервю за „Панорама“ министър-председателят Бойко Борисов, който коментира, че страната ни е готова за председателството, което е много важно за нас и предстоят изключително напрегнати шест месеца. Премиерът заяви, че най-важната тема е миграцията, с която правителството е успяло да се справи.

bnt avatar logo
от БНТ
22:01, 22.12.2017
Чете се за: 04:08 мин.
У нас

Темата за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз

Бойко Борисов, министър-председател на България: Готови сме с всичко, което е необходимо да бъде готово, екипите направиха много. .По време на председателството се изисква най-висша форма на дипломация, разговори,комуникация с всички колеги, защото има много теми, които са трудни за много държави да говорят. Категорична позиция като председатели може да се изказва, но трябва да бъдем все пак обрани, защото трябва да защитим интересите на 27-те и Брекзит.

Миграционната криза

Бойко Борисов, министър-председател на България: В България сякаш като с нож се отряза темата за миграционната криза. Спомнете си само преди 8,9 месеца какво беше в България, Харманли, "Овча купел". Знаете ли какви усилия и колко желязна договорка трябва, за да пазим границата така, както се пази с Турция. Категорично това е най-важна тема. В същото време нашите съседи от Гърция не могат да си преброят мигрантите. Нямаше по-голям страх за българите. Колкото и да сме толерантни 2,3 семейства с деца обикаляха България и никой не искаше да ги вземе, представете си 50,60. Длъжни сме да имаме добри отношения с всички наши съседи.

Договора са добросъседство и приятелство с Македония

Бойко Борисов, министър-председател на България: Македонският народ узря за този договор, след като се увери, че се отнасяме към тях с топли чувства, но и нищо не искаме от тях. Ние просто искаме те да са стабилни, да са добре и заедно да празнуваме празниците ни, а не да стават поводи за най-големи кавги. С местните избори в Македония и категоричната победа на Зоран Заев беше един вот на хората, че това споразумение, този път на Македония към Европа, НАТО и Демокрацията е осъзнат.

Темата за Западните Балкани

Бойко Борисов, министър-председател на България: Темата Западни Балкани по никакъв начин нямаше да присъства, на който и да е съвет. Бяха неглижирали, вглъбени в проблемите на самата Европа. Темата беше ерес да се говори за Западните Балкани.

Като друго важно нещо тази година той отличи срещата 16+1 китайският премиер с лидерите на Югоизточна Европа и Западните Балкани.

Премиерът бе категоричен , че вътрешните проблеми на страната не остават на заден план.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Ние искаме да покажем всичките си магарии за тези 6 месеца, да го направим. Не ме дразни вотът на доверие. Той се прави, за да се покаже на света колко сме накадърни. Да видим какво ще изнесат, ние ще отговорим. Липсата на политическата класа в момента ще направи точно това. Няма да ги оставим в този вот да ни бият нас и ние да ги гледаме. Всичко лошо ще го изкараме на показ.

Борисов се съгласи донякъде с изказването на Ахмед Доган.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Той е един мъдър човек, 27 години е в управлението и сам разбира какво би станало, ако вотът успее. Да допуснем, че успее. Няма да има парламент, няма да има пленарни заседания. Вместо да се съсредоточим за 6 месеца, да изказваме позитивен дивидент за България, ние искаме да си изкараме кирливите ризи на показ. Добре, да го направим.

"Валери Симеонов настояваше да напиша в коалиционно споразумение, че никога няма да подам оставка 4 години. Ако сме били много близки, ще сме от една партия.", каза премиерът, който допълни, че в сектор "туризъм" може да се постигне много с Валери Симеонов.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Какво каза г-н Доган - и на БСП , и на ДПС, ще ги свалим ГЕРБ и Патриотите, но когато сме готови да управляваме. Ако го направим сега с някакви инструменти, след 2,3 месеца те пак ще ни свалят нас. Това им каза, "Изчакайте си времето, сега не сте готови." Нито е казал ние с ГЕРБ ще управляваме или еди какво си. Той се обърна на практика към БСП и към неговите. "Не бързайте, стани да седна. Сега са по-добри от нас. В Общи линии това, което Борисов прави и за съседите ни, и за Балканите, е добро. Нямаме такъв човек. Ще си го подготвим, след година, две или три и ще ги свалим и ще управляваме . Това на практика им каза и според мен правилно им го каза, иначе ще е катастрофа, но ние сме го минали това. Ще докарат един нов Орешарски, след три месеца ще падне.

Премиерът бе категоричен, че ще има втори лифт в Банско

Бойко Борисов, министър-председател на България: Не само, че не се колебая. Втори лифт ще има. Ние сме провели разговор с много от "Зелените" и те също са да има втори лифт, но искаме така да направим и плана на управлението за Пирин, че всяко нещо, което допълнително ще се строи, е минава екологична оценка. Всички са ми декларирали , че са за втория лифт.

Мораториумът за на нови лекарства

Бойко Борисов, министър-председател на България: Ние искахме да направим следното - 6 комисии да могат най-добрите специалисти, когато имат такъв пациент и трябва да му се приложи нова молекула. И мен така ме излъгаха на времето. Това искахме да предотвратим. Откакто ГЕРБ е на власт тройно са се увеличи парите за здравеопазването и какво се оказва, че пак всички са недоволни. Корнелия Нинова ми се обади и каза, че ще сгрешим и аз се съгласих. Това не значи,че сме се сближили с г-жа Нинова и ДПС, но е това да може да си нормален и да предотвратиш криза. Има огромен проблем с ТЕЛК-овете, с тези скъпи лекарства, които се изписват и това се прави от доктори, GP-та. Не може да всеки лекар да сложим СРС. Искахме просто да променим системата, не се възприе, рано или късно ще се възприеме , защото това не може да продължи.

Конфликтът с президента Румен Радев

Бойко Борисов, министър-председател на България: Нямам суета. Няма какво да воювам с него. Той ни дава оценки непрекъснато. От една страна казва ГЕРБ да не се обаждат, а всъщност всеки ден ни дава оценки и то възможно най-негативни, взима страна и говори с думите на БСП, на г-жа Нинова. Спрях ГЕРБ да не говорят ,но те не могат всеки ден да премълчват.

Иво Прокопиев

Бойко Борисов, министър-председател на България: Не влизам в такива схеми. Има си независими органи, прокуратура, КОНПИ - гарантирано независими органи. Какво да направя аз, да се обадя в КОНПИ и да кажа, не закачайте Иво , не мога да го направя.

Делян Пеевски

Бойко Борисов, министър-председател на България: Делян Пеевски е само депутат от ДПС и ако е имало други, са щели да го изкарат. Воюват няколко олигарха,които икономически са видели, че могат да го направят и си имат медии. Ако прегледате сутрешните блокове, печата или агенциите, ще видите точно кои медии, на кой олигарх са, защото ясно и точно защитават неговия интерес. Никога не съм бил с никой от тях. Всеки се опитва да се възползва по един или друг начин, но никога не е успял. Човекът, който може да говори за Пеевски е Карадайъ и Доган.

Според премиера Румъния върви по пътя на Полша, ако не спре с това,което прави.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Ако държавата е моя, мога да се ината, колкото искам, ние сме за много кратко, парите са обществени, правителството само преразпределя. ГЕРБ издържа толкова години, защото знаят, че който е виновен си заминава.Не може като БСП да те обвинят за купуване на гласове и ние да го държим в парламента или да отиде депутат да се подхилва за стола на водещ и ние да го държим в парламента. Дори остриета,които ни бяха важни за в тази мръсна война, която се води срещу нас, ние ги отстранихме. Това е разликата между ГЕРБ и БСП.

За това, което ще му дава стабилност през 2018 г., министър-председателят Бойко Борисов каза, че това е да продължим да градим, да воюваме за мир.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съветът за сигурност на ООН наложи нови санкции срещу Пхенян
Съветът за сигурност на ООН наложи нови санкции срещу Пхенян
Над 2 млн. винетки за 2018 г. са в разпространителската мрежа
Над 2 млн. винетки за 2018 г. са в разпространителската мрежа