НОВИНИ

Премиерът Бойко Борисов се надява на икономически ръст от 4,5%

Ръст на икономиката от 4,5% за 2016 година. Такава задача постави на бизнеса премиерът Бойко Борисов. Днес, заедно с вицепремиера Томислав Дончев и с икономическия министър Божидар Лукарски, той връчи първите подписани договори по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност" за новия програмен период до 2020 г.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева Източник: БТА
12:55, 05.01.2016
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

202 малки и средни предприятия ще си разпределят общо 116 млн. лева в рамките на първия период от новата Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Парите ще бъдат използвани в най-различни сфери на икономиката - от обувната промишленост до машиностроенето. От представителите на бизнеса премиерът Бойко Борисов поиска да работят повече, защото сегашният икономически ръст от 3% не бил достатъчен.

Бойко Борисов - министър-председател: "И истински се надяваме новата година да стигнем до 4,5%"

Борисов беше много доволен от факта, че толкова много представители на бизнеса са кандиствали по тази програма и днес си получават парите по проектите, защото му било омръзнало от други, които само се оплакват.

Бойко Борисов - министър-председател: "Над 1 млрд. стоят, трябва да дойдете да си ги вземете. Днес над 116 млн. лева живи пари влизат в малкия и среден бизнес. Безвъзмездно".

Премиерът не пропусна да благодари и на Европейската комисия, че е била коректна към България и към края на 2015 г. е изплатила всички фактури, изпратени от нашата страна.

Бойко Борисов, министър-председател: "Към момента ние сме на 95 - 96% усвояване на еврофондовете на предишния програмен период. А помните само преди година и нещо всички фондове бяха спрени".
;

Икономическият министър Божидар Лукарски припомни, че близо 850 са били фирмите, подали проектни предложения, а за първи път бил допуснат и електронен прием на документи. Освен подписаните вече 202 договора били одобрени и още около 500 проекта, които отговарят на изискванията. министърът обеща и държавата да се постарае да намери финансиране и за тях

Божидар Лукарски - министър на икономиката: "Тези евросредства ще помогнат".

Вицепремиерът Томислав Дончев пък отбеляза, че 57 от одобрените проекти са от Северозападна България, което по думите му е своеобразен рекорд за този най-изостанал в икономическо отношение край на България.

Дончев заяви, че очаква от предприемачите, чиито проекти бяха одобрени, нови работни места, ръст на производството и подобряване на финансовите резултати

.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Основаха клуб на писателите на хорър в чест на трагично загинал автор и преводач
Основаха клуб на писателите на хорър в чест на трагично загинал автор и преводач
Сняг и поледици блокираха Североизточна България
Сняг и поледици блокираха Североизточна България