НОВИНИ

Бойко Ноев: Охраняваме границата малко между другото

Бившият министър на отбраната и посланик в Белгия и Люксембург Бойко Ноев в предаването "Още от деня".

бойко ноев охраняваме границата другото
bnt avatar logo
от БНТ
20:48, 09.05.2016
Чете се за: 02:41 мин.
У нас

Бойко ноев не скри че винаги е имал съмнения към споразумението между ЕС и Турция "защото то е основано на нехубава почва", не скри Бойко Ноев:

- На пари и на други неща... На грешни политики... Но както четем днес в новините, ЕС разработва план "Б" в случай, че Ердоган не изпълни споразумението, тъй като Ердоган отказва да изпълни условието да промени закона за тероризма.

Ноев прогнозира, че ЕС ще откаже да даде безвизов режим на Турция и на свой ред Ердоган ще реагира:

- ЕС трябва да е готов да помага на страни като България защото въпросът е какво ще се случи тогава с България ако Ердоган реши, както много пъти се заканва да пусне бежанците, или да ги насърчи, да тръгнат към Европа. Тогава много е вероятно България да бъде един от тези маршрути. Тя и днес е маршрут. (...) Не е като Гърция и Македония, но през България, както се разбира, всеки ден по стотина души си преминават.

Българската страна бави изграждането на защитното съоръжение (оградата) по границата с Турция:

- Според мен, го бави правителството. Правителството недофинансира изграждането на оградата - това трябва да го кажем едно към едно. (...) Аз много пъти съм казвал, че правителството трябва малко да даде заден ход или поне малко да намали финансирането на спортинте зали и да финансира повече оградата, защото лошото ще се случи изведнъж. Ние се занимаваме с охраната на границата малко като между другото.

Ако в България възникне ситуация с бежанци като в Гърция или Македония "в България най-вероятно ще въведем военно положение в някои южни градове - това ще се случи", прогнозира Бойко Ноев.

- България не може да поеме няколко кризи едновременно, ако се случи още едно Раднево, - каза бившият министър на отбраната и в отговор на въпроса това би ли било законно каза: - Абсолютно ще бъде законно. Тук няма да има закон при положение, че започнат изстъпления, (при) всякакво проваляне на обществения ред и сигурност армията ще влезе без никакво съмнение. Въпросът е дали тя ще може, дали тя е обучена - първо, и второ - дали ще има ресурси. Защото армията е недофинансирана, армията няма хора. Това е истината.

На българската армия не й достигат 120 милиона и по тази причина на армията не й достигат 1200 офицера и още няколко хиляди войника, обобщи Бойко Ноев. Според начинът, по който се говори за модернизация е порочен:

- Порочен е затова защото начинът, по който смятат да извършат закупуването на авиация, на самолети и да строят нови кораби, ще доведе армията до просешка тояга. България не ев състояние да отдели средства и за тези два проекта, въпреки, че правителството смята, че тези пари ги има, но то ги няма, а камо ли за други ежедневни действия на воиската, които в момента трябва да се провеждат.

Според Бойко Ноев отговорността е и на военното ръководство и на депутатите. Той каза, че "народните представители в никакъв случай не трябва да се съгласяват с внесените в парламента два проекта за модернизация на армията". На въпроса на водещия, че той бламира министъра, Бойко Ноев каза, че това е неговото мнение, а министърът знае, че тези пари ги няма "защото това означава по 400 милиона на година, които (министър на финансите) Горанов няма да даде":

- Затова най-честното нещо ще бъде министърът на финансите открито пред вас, пред зрителите, пред парламента да каже "Да, ние за близките еди-колко си години ще може годишно да отделяме толкова милиона".

След това военните ще могат да си направят точно сметката как да се организират срещу заплахите.

Бойко Ноев прогнозира, че Русия и НАТО вървят към намаляване на напрежението помежду си. Голямата дилема ще се реши, но няма да се решат регионалните дилеми:

- Няма да бъде решен руско-турският конфликт в обозримото бъдеще (...) Според мен нещата там са станали лични. И като гледам Ердоган, като гледам и Путин там някаква развръзка би могло да има първо - след смяна на лидерите, и второ - след охлаждане на регионалните амбиции и на двете страни и на Турция в частност.

Според него, Турция има регионални амбиции в Сирия и е била пряк участник в разпалването на гражданската война там.

По отношение на България нещата са по-сложни и Турция няма да предприеме агресивни действия, прогнозира Ноев. Турция оказва някакво влияние в българския вътрешно-политически живот и "понеже това е актуално и около Изборния кодекс", Бойко Ноев предположи:

- Аз мисля, че българските партии ДПС (ДОСТ не знам дали ще се регистрира) крайно време е вместо да празнуват годишнини от възродителния процес, с което да продължават да дълбаят тези разделителни линии между различни части на българското общество, най-после да вземат отношение към правата на българските граждани в Турция.

Той се аргументира, че в Турция живеят няколкостотин български граждани, лишени от граждански права.

Вижте тук цялото интервю с Бойко Ноев в предаването "Още от деня".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денят на Европа
Денят на Европа
Медал за български ученици
Медал за български ученици