НОВИНИ

Божидар Лукарски: След "Панамагейт" понятието офшорка се превръща в мръсна дума

Това, което чухме от "Панамагейт" е, че има български компании, има български имена, и то не само от София, Пловдив и Варна, Бургас, но и доста други градове, което мен ме учуди. Засега няма политици, но сигурно ще излязат големи имена. Това заяви в студиото на "Денят започва" министърът на икономиката Божидар Лукарски. По думите му, явно офшорна зона се превръща в световен мащаб в мръсна дума. Към момента офшорна зона не е забранена, не е незаконна, незаконно е укриването и неплащането на данъци.

bnt avatar logo
от БНТ
08:33, 05.04.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

По друга изключително важна тема - "Булгартабак", Лукарски каза, че всъщност собственика на "Булгартабак" се знае. Не се знае кой е собственика на собственика. "И това е нещо, което не касае приватизационния договор и поради една или друга причина не е заложено там, а и не е практика в приватизационните процедури, но е нещо, което вълнува синдикатите, хората, работниците, които потенциално ще останат на улицата. И това е един въпрос, който може да разгледа Комисията по финансов надзор. Синдикатите вече са сезирали комисията по отношение на това кой може да бъде истинския собственик, коя е офшорката и кой стои зад нея", допълни Божидар Лукраски.

"След като приключи проверката на Агенцията за приватизация, ми беше докладвано, че поне до 31 март фабриката на "Булгартабак" в София преустановява своята дейност и всъщност не извършва производствен процес. Преди да започне голямата проверка на 1 април, която все още тече, беше констатирано, че има отдели, които все още извършват своята дейност. Всъщност от петък фабриката не работи. Не е приятно, когато много хора остават без работа и когато се губят потенциални пазари. За продаване на "Булгартабак" и дума не може да стане. Топката е в Агенцията за приватизация, която е ресорна Министерството на икономиката и всякакви изказвания на бивши министри, че не са знаели какво се е случвало по времето, когато се е подписвал договора, са релевантни. Надявам се ситуацията да не ескалира, факт е, че в договора е заложена клауза, която позволява на купувача приватизационния договор да се прекрати за 12 месеца производствена дейност", каза още министърът на икономиката.

Вижте целият разговор с Божидар Лукарски!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Митрополит Йоан разкритикува предстоящия събор на богомилите във Велики Преслав
Митрополит Йоан разкритикува предстоящия събор на богомилите във Велики Преслав
Хелън Кларк се кандидатира за генерален секретар на ООН
Хелън Кларк се кандидатира за генерален секретар на ООН