НОВИНИ

​Брекзит няма да доведе до преки загуби за българските производители

Брекзит няма да доведе до преки загуби за българските производителите на земеделска продукция и хранителни продукти. Това съобщи в Пловдив земеделският министър Румен Порожанов. Той присъства на откриването на изложенията „Агра“, „Фудтех“ – за хранителната индустрия, и „Винария“ – за лозарство и винарство в Международен панаир Пловдив.

bnt avatar logo
от Златин Бояджиев
17:33, 20.02.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Според министър Порожанов при Брекзит без споразумение износителите на земеделска продукция от България и вносителите от Обединеното кралство ще трябва да подготвят по-голяма по обем документация и сертификати за произход, за да могат да търгуват.

Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите: Около два процента е износът на българските земеделски и хранителни продукти за кралството - за Великобритания, така че това не е основен партньор и в този контекст преки загуби не би следвало да имаме много. При Брекзит без споразумение е това, че всяка една търговия включително на плодове, зеленчуци животинска продукция и разбира се живи животни вече преминава в рамките на всички правила за търговия с трети страни.
;

Според Румен Порожанов развитието на агросектора е добро и се очаква страната да печели от него и през следващите години. Освен това вече по график се изплащат средствата по европрограмите за земеделско производство и животновъдство. През декември миналата година са разплатени над 650 милиона лева за животновъдството.

От Министерството на земеделието ще се опитат да изтеглят част от плащанията за производство за плодове и зеленчуци, които са за близо 80 млн. лева, с един месец напред. Така производителите ще могат да ги получат още през март вместо през април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Анев е европейски шампион в биатлона!
Красимир Анев е европейски шампион в биатлона!
България разширява визовите си центрове в Русия, Китай и Индия
България разширява визовите си центрове в Русия, Китай и Индия