НОВИНИ

Британците са притеснени за статута си в България след референдума

Близо 7 хиляди е броят на британците в Република България, а една от най-големите общности е във Велико Търново. Резултатите от референдума във Великобритания се оказаха неочаквани за много от тях. Излизането на Кралството от Европейския съюз предизвика у тях тревоги относно статута и пребиваването им в България.

bnt avatar logo
от Катя Мерджанова
18:00, 27.06.2016
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Английското семейство Уилиъмс живее от 12 години в село Беляковец, квартал на Велико Търново. Изненадани са от това, че 52% от британците са поискали Великобритания да напусне ЕС. Спомнят си, че когато пристигнали през 2004 година, трябвало да имат визи. Тревожат се за бъдещето, не знаят как Брекзит ще се отрази на живота им у нас.

Джийн Улиамс: „Малко сме шокирани и изненадани. Надяваме се това да не засегне пребиваването тук. Не искаме да напускаме, искаме всичко да си остане същото.”

Иън и Сюзън са от градче близо до Нотингам в Уейлс. Живеят в България от 5 години, а наскоро са си купили къща в село Балван. Според тях излизането от ЕС би било грешка.

Иън: „Има много европейско финансиране, което идва в Обединеното кралство – примерно, във фермерството. Главната причина хората да гласуват за излизане е заради имиграционния проблем. Толкова много хора отиват във Великобритания и не работят, а само искат облаги.”

И двете семейства са сигурни, че не искат да напускат България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Плевнелиев се срещна с френския президент Франсоа Оланд в Париж
Росен Плевнелиев се срещна с френския президент Франсоа Оланд в Париж
Британският паунд достигна най-ниското дъно от 31 години насам
Британският паунд достигна най-ниското дъно от 31 години насам