НОВИНИ

Броят на безработните на възраст над 55 години в Благоевградско намалява

През последните три години е намалял с над 10% броят на безработните хора на възраст между 55 и 64 години в Благоевградска област. Това показват резултати от проучване на Националния статистически институт.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Аксения Ангелова
16:00, 05.05.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Докато при младите хора безработицата се увеличава, то според наблюдението на работната сила в Благоевградска област броят на безработните хора в по-зряла възраст все повече намалява.

Емилия Илиева, отдел “Статистически изследвания в Благоевград”:
“Една от причините, поради която нараства заетостта в тази възрастова група, а не само в нея, а и в другите по-високи възрастови групи, е това, че влияние оказва, нали, увеличената възраст за пенсиониране, която през 2016 година за мъжете е 63 години и 10 месеца, а за жените – 60 години и 10 месеца.”

Според експертите обаче, високият коефициент на заетост при тази възрастова група в областта се дължи на големия брой млади хора, работещи в чужбина. Така, докато коефициентът на заетост нараства, броят на работещите намалява. А намирането на работа става все по-трудно.

Стойне:
“При нас като идеме да търсиме работа, постоянно – обадете се, оставете си телефона и това е, приключваме. На тоя етап работа няма.”
Спасуна:
“Аз съм вече пенсионерка от нова година, но си търся, защото много малки пенсии получаваме. Но на тая възраст се предпочитат млади, а пък младите хора заминават за чужбина.”

Голяма част от хората на тази възраст са принудени да работят това, което се предлага на пазара на труда, независимо от предпочитанията им и уменията, които притежават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МЗ се включи в разследването на починалото заради селфи момиче
МЗ се включи в разследването на починалото заради селфи момиче
Президентът връчи висши офицерски звания
Президентът връчи висши офицерски звания