НОВИНИ

Броят на жертвите при пожара в руския град Кемерово нарасна на 64

Загиналите при пожара в руския град Кемерово са 64-ма. Предполага се, че повечето са деца, но не всички жертви са разпознати напълно. За най-вероятна причина за пожара се смята небрежност, но има и версия за умишлен палеж от две деца. Пожарът в търговския център е сред четирите с най-много жертви за последните 100 години в Русия.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
19:39, 26.03.2018
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Втори ден на ужас в Кемерово. При пожара в мола "Зимна вишна" са загинали цели семейства и много деца. В тежко състояние в болница е 11-годишно момче, скочило от прозорец, за да не изгори. То е загубило и родителите, и сестра си. Този мъж е загубил и двете си деца.

Едуард Ковалевски: Това е дъщеря ми - Светлана Ковалевска, на 5 години. А това е Егор - на 3 април трябваше да навърши 10 години.

Както се вижда от видео от охранителна камера, пожарът е избухнал в детския център на четвъртия етаж, където са разположени и 3 киносалона. Точно там в неделния ден и в началото на пролетната ваканция е било пълно с деца. Следствието, а и очевидци твърдят, че е имало сериозни пропуски при евакуацията - охранителите пречели на децата да напуснат пламналия етаж, вратите на кинозалите били затворени, както и изходите за евакуация. Следствието разследва охранител, който когато разбрал за пожара, незнайно защо изключил противопожарната сигнализация.

Валентина Клопенко, очевидец: Дъщеря ми с приятелки тръгнали да бягат, но не ги пускали. Питам ги - кой не ви пуска, а те - охранители, чичковци в униформа. Казвали им да минат по друга стълба.
Данила Плют, очевидец: Имаше паника, хаос, хората тичаха. Първо стана тъмно, светлините угаснаха, ескалаторите не работеха, асансьорите не работеха, хората тичаха, падаха.

Засега са задържани четирима души, сред които и директорката на фирмата, управляваща мола. Предполага се, че огънят е тръгнал от подпалили се дунапренени играчки-кубове. Но още не е ясно как са се запалили.

Кемеровска област е в тридневен траур. Руските национални телевизии отмениха шоу предаванията си, а Кремъл - всички тържествени мероприятия, планирани за тези дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Булгаргаз заплаши със съд КЕВР
"Булгаргаз" заплаши със съд КЕВР
Русия ще отговори с реципрочни мерки срещу гоненето на нейни дипломати
Русия ще отговори с реципрочни мерки срещу гоненето на нейни дипломати