НОВИНИ

Брюксел предлага намаляване на таксите за плащания в евро

Европейската комисия предложи днес намаляване на таксите за международни плащания в евро в целия ЕС. Мярката засяга българите и общо около 150 милиона европейци, които живеят в страни с валута, различна от еврото. Дани: Брюксел иска и повече прозрачност за таксите, които потребителите плащат при купуване на валута в чужбина. Кореспондентът ни в Брюксел Десислава Апостолова по темата.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:20, 28.03.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Ако живеете в Италия и искате да преведете 50 евро във Финландия, италианската ви банка ще таксува трансакцията като вътрешна - все едно пращате пари от Рим до Неапол - и таксата ви ще бъде едва няколко цента.

Валдис Домбровскис - зам.-председател на Европейската комисия, отговарящ за еврото и социалния диалог: Представете си обаче, че живеете в България и искате да преведете 50 евро във Финландия. Понеже плащанията в евро в България са по-скъпи, а правилата на еврозоната не важат за тях, вие трябва да платите 24 евро, за да преведете 50 във Финландия. Днес искаме да сложим край на тази практика.

Новите мерки означават, че трансакциите в евро и в лева ще струват еднакво в България. Според Брюксел някои такси за преводи в страните извън еврозоната достигат "баснословни нива", което пречи на хората спокойно да купуват стоки и услуги в страни с различна валута. Промяната цели да улесни не само гражданите, но и бизнеса. Брюксел предвижва и повече прозрачност на плащанията, осъществявани в различни валути в рамките на ЕС.

Валдис Домбровскис - зам.-председател на Европейската комисия, отговарящ за еврото и социалния диалог: Често, ако плащаме с карта или теглим пари в страна от ЕС с различна от нашата валута, е невъзможно в момента да разберем колко такси плащаме за тези операции. Разбираме едва няколко дни по-късно, когато погледнем сметката си.

Предложенията на Еврокомисията трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент и Европейския Съвет.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК улеснява военната мобилност
ЕК улеснява военната мобилност
МВР пое отговорността за непроверените пътници на летище София
МВР пое отговорността за непроверените пътници на летище София