НОВИНИ

Брюксел след терора - година по-късно

Днешните нападения в Лондон стават точно година след терористичните атаки на летището и метрото в Брюксел, при които загинаха 32-ма души и повече от 300 бяха ранени. Тогава двама терористи се взривиха в пътническия терминал на летище Завентем. След това взрив избухна и в метрото, на станция Малбек до европейските институции. Отговорност пое "Ислямска държава". В Белгия все още действа трето ниво на заплаха от тероризъм от четири възможни.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:18, 22.03.2017
Чете се за: 00:45 мин.
По света

"Винаги ще помним 22 март". Под това много преминаха възпоменателните церемонии в Брюксел в памет на загиналите в атентатите миналата година. На преден план днес бяха не политиците, а оцелелите и близките на загиналите.

Те четоха стихове, пяха песни, плакаха. На церемонията на летището Завентем, където беше първата атака, кралската двойка Филип и Матилда откри символичен паметник. До миналата година той се е намирал вътре в летището, след експлозията е силно увреден. Белгийците решават да го оставят така - нереставриран, близо до летището.

;

По-късно в станцията на метрото Малбек, където беше втората атака, белгийка, загубила мъжа си, каза в емоционална реч, че любовта все пак триумфира. Повечето от оцелелите признават, че животът им никога няма да бъде същият.

Кристел Джованети: "Преди година, минути след експлозията, някой ми каза - Това е първият ден от новия ти живот. В началото това изречение ми прозвуча несправедливо, но по-късно стана факт, който се научих да приемам. Да, животът ни - като хора, като граждани, се промени. Научихме се да живеем със заплахата".

Досега са изплатени повече от 17 милиона обезщетения за пострадалите. Въпреки това по-голямата част от тях още не са получили парите си заради бавни застрахователни процедури. Правителството обмисля да въведе специален статут - жертва от тероризъм, който да дава правото на пожизнена пенсия и безплатна медицинска помощ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деца от Варна научиха как да пестят вода
Деца от Варна научиха как да пестят вода
Жена от Поморие за втори път връща намерени пари
Жена от Поморие за втори път връща намерени пари