НОВИНИ

5 загинали и 40 ранени при атаката в Лондон

Това е равносметката до момента от вчерашното нападение в британската столица. Все още никой не е поел отговорност за атаката. Кола се вряза в пешеходци на моста Уестминстър, в центъра на града. След това нападателят нахлу в двора на Уестминстърското абатство и наръга смъртоносно невъоръжен полицай, впоследствие беше ликвидиран.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:28, 23.03.2017
Чете се за: 01:28 мин.
По света

Спокойният лондонски следобед за минути се превръща в кошмар. Сив джип помита пешеходци на моста Уестминстър, след което шофьорът се опитва да нахлуе в сградата на британския парламент.

Нападателят носи два ножа, с които промушква смъртоносно невъоръжен полицай, охраняващ парламента.

"Бях на моста, след което чух силен шум - обърнах се и видях как една кола приближава с бясна скорост. Бях стъписан, почувствах се сякаш това е филм. Всичко стана много бързо, хората се разбягаха панически."
"Започнахме да бягаме, бягахме и не знам какво точно се случи. Когато се отдалечихме се обърнахме и видяхме кола, която е смазана в стената и хора, които бягат. Няколко секунди по-късно полицаите около нас започнаха да ни казват: "Бягайте, трябва да се движите, махнете се оттук"."

Според разследващите, няма никакво съмнение, че става дума за терористичен акт. Самоличността на атентатора е установена, но от полицията все още не я съобщават, защото продължава разследването. Предполага се, че става дума за радикален ислямист, вероятно вълк-единак.

Премиерът Тереза Мей свика извънредно заседание на отряда Кобра. Тя заяви, че нивото на тревога в страната няма да бъде повишавано и призова британците да не допускат страхът да надделее.

Тереза Мей, министър-председател: "Мястото на нападението не беше случайно. Терористът избра да удари в сърцето на нашата столица, където хора от всякакви националности, религии и култури се обединяват около ценности като свобода и демокрация. Нашият парламент - един от най-старите в света - той е символ на демокрацията, свободата, човешките права, върховенството на закона. Ето защо, той е и мишена на онези хора, които отхвърлят тези ценности. Ще продължим живота си по обичайния начин - лондончани и хора от целия свят, които сме се събрали в този велик град. Ще останем единни и няма да се поддадем на страха и терора, няма да допуснем омразата да ни разедини."

До този момент, единствената жертва, чиято самоличност е известна, е на полицай Кийт Палмър. 48-годишен, с 15 годишен стаж. Баща на две деца. Други трима полицаи също са ранени. Сред пострадалите има и петима туристи от Южна Корея, двама румънци, трима френски ученици. Най-малко 10 души остават в тежко състояние.

Лондон остана блокиран в продължение на часове след нападението. Депутатите преустановиха работата си, но останаха заключени в заседателната зала. Туристи прекараха близо два часа на една от големите туристически забележителности - Окото на Лондон. В късните часове на нощта, Биг Бен беше осветен в червено в памет на загиналите. Парижката Айфелова кула пък потъна в мрак, в знак на съпричастност с британската трагедия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Миньорите от Оброчище продължават с протестите
Миньорите от Оброчище продължават с протестите
Турски министър призова България да не допуска напрежение на границата
Турски министър призова България да не допуска напрежение на границата