НОВИНИ

Няма да разреждат трихлореатана в „Полимери“, подготвят прехвърлянето

Приключва подмяната на настилката в девненския завод „Полимери“ там, където са цистерните с опасния трихлоретан. Според становището на експертите ремонтът трябва да приключи в събота, а цялата операция по прехвърлянето ще се вмести в срока на бедственото положение – 31 март. Операцията ще струва по-малко от планираното, тъй като няма да се наложи разреждане на трихлоретана с основа, за да се понижи неговата киселинност.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Светлана Ганчева
21:10, 22.03.2017
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

На площадката под цистерните с трихлоретан най-късно в събота ще започне полагането на бетонна и химически устойчива настилка, съобщи кметът на Девня Свилен Шитов. В момента работници запълват със специална силиконова изолация повредените фуги от вътрешните стени на котлована. Предстои укрепване на бетоновите укрепителни пръстени, монтиране на нови кранове на отводнителните шахти и изграждане на трифазна токова система. След приключването на всички дейности ще започне прехвърлянето на трихлоретана от напукания в здравия резервоар.

Операцията ще отнеме два дни. Според експертите от Областната администрация измерванията на здравия резервоар са показали, че той е достатъчно дебел, за да съхранява безопасно тежките фракции. Това означава, че трихлоретанът може да бъде прехвърлен и без да се понижава високата му киселинност чрез разреждане с основа, което ще спести време и средства. Очаква се Комисията за защита на конкуренцията да разреши предварително изпълнение на обществената поръчка за утилизация на опасните вещества в чужбина, за да се реши окончателно проблема с трихлоретана в „Полимери“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин: Русия е продала през 2016 г. оръжия за над 15 млрд. долара
Путин: Русия е продала през 2016 г. оръжия за над 15 млрд. долара
Над 20 организирани автобуса пристигнаха за ден в Кърджали
Над 20 организирани автобуса пристигнаха за ден в Кърджали