НОВИНИ

БСП напуска парламента заради промените в Изборния кодекс

Парламентарната група на БСП напуска Народното събрание. Това реши Националният съвет на партията, по предложение на лидера Корнелия Нинова. Причината са приетите промени в Изборния кодекс. Социалистите разпространиха и обръщение към всички граждани за защита на свободата на демокрацията и върховенството на закона.

Александър Марков
от Александър Марков
15:22, 17.02.2019
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че промените в Изборния кодекс са извадили наяве скритата коалиция ГЕРБ-ДПС-ОП, отнемат основни граждански права и гарантират предимство на мнозинството на предстоящите избори.

Корнелия Нинова, председател на БСП: Напускаме българското Народно събрание със следните аргументи: законодателният орган, върховният орган в държавата, се ползва с 8% доверие, вместо там да се правят и коват истинските закони, които да подобряват живота на българските граждани, се прави тежък лобизъм в интерес на фирми и олигарси и се правят задкулисни партийни договорки в интерес само на определени партии.

Най-тежкият удар по гражданските права, според Нинова, е нанесла поправката за преференциите, която ги прави неприложими.

Корнелия Нинова: Необходимостта да събереш 130 000 гласа, за да може да се ползваш от преференциален вот. Това беше една малка крачка по пътя към мажоритарен избор, за което нашето общество отдавна желае да го има. Е, вече отнеха и това малко постижение.

Социалистите поставиха условия, за да се върнат в парламента.

Корнелия Нинова: А те са: избор на нова Централна избирателна комисия, отмяна на гласуванията с ранните позорни среднощни гласувания от онзи ден, връщане на преференцията на равнищата, на които беше преди гласуването онзи ден, и започване отново на дебата за машинното гласуване.
;

Преди заседанието въпросът да се приеме ли предложението на АБВ за общо участие на предстоящите избори, раздели социалистите.

Сергей Станишев, лидер на ПЕС: С тях винаги човек трябва да има едно наум. Защото, нека не забравяме, точно на европейските избори те отцепиха гласове от БСП, демотивираха много хора и 3 месеца по-късно влязоха в управление с ГЕРБ. Правете си изводите.
Филип Попов, член на Националния съвет на БСП: Хубаво е човек да се връща към корените си и веднъж влезе ли в сърцето тази идея - БСП, социалистическата, трудно излиза оттам.
Георги Божинов, член на Националния съвет на БСП: На нас коалицията, без да предопределям с кого, ни е абсолютно необходима.

От БСП не съобщиха дали са обсъждали идеята на АБВ за общо явяване на изборите, но по-късно разпространиха съобщение, в което посочват, че коалицията "БСП за България" няма да бъде променяна и няма да се приемат нови партии. Но Националният съвет същевременно е упълномощил Изпълнителното бюро да започне разговори за взаимодействие с партии и неправителствени организации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест в Благоевград срещу високите цени на водата, тока и горивата
Протест в Благоевград срещу високите цени на водата, тока и горивата
11 години от независимостта на Косово
11 години от независимостта на Косово