НОВИНИ

Изясняват скоростта на дерайлиралата композиция с газ край Пловдив

Продължава разследването на причините за дерайлирането на влак с пропан бутан на гара Пловдив. Екипи от националното следствие тази сутрин започнаха да свалят данните от черните кутии, за да се установи скоростта, с която се е движела композицията. Цистерните бяха изтеглени късно снощи. Все още двата локомотива са на гарата заради предстоящи следствени действия. Предстои и да се направят измервания дали има пропадане на железния път на мястото, където композицията дерайлира.

bnt avatar logo
от Златин Бояджиев
12:08, 17.02.2019
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Вчера рано сутринта два локомотива и три вагона от влакова композиция, превозваща почти 2000 тона пропан-бутан излезе от релсите на централна гара Пловдив. Започна разследване. Ще бъде направена и техническа експертиза на машините.

От фирмата превозвач съобщиха, че локомотивите са навлезли в гарата със скорост по-ниска от разрешените 40 километра в час.

Петър Ганев-управител на "Булмаркет Рейл Карго": След сваляне на данните от черната кутия се оказа, че скоростта е 35 км/ч с 5 км под допустимата 0.25,което показва,че всичко е ок,относно скорост.
Инж. Красимир Папукчийски, генерален директор на ДП Национална компания "Железопътна инфраструктура": Не мога да се съглася, защото в рамките на няколко часа преди това минават няколко влака с брутна тежина много по-голяма от този влак, който минава на "Булмаркет" и категорично не мога да приема тази теза все едно аз да се произнеса по състоянието на локомотивите.
Петър Ганев-управител на "Булмаркет Рейл Карго": Това няма никакво значение, важното е, че при нас става и се чупи при първата полуос, която минава от локомотива, дерайлира локомотивът той повлича другите вагони.
Инж. Красимир Папукчийски,генерален директор на ДП Национална компания "Железопътна инфраструктура": Предстои днеска проверка на локомотивите, мерене на вагоните, така че никой до момента не може категорично да се произнесе къде е причината и в кого е вината.

През деня ще бъде направено измерване за пропадания на мястото, където влакът дерайлира. Освен това ще бъде направена проверка какви поражения са понесли локомотивите и колко са финансовите загуби за превозвача.

От следствените органи вече са иззели части от релсовия път и стрелките които ще бъдат проверени в лаборатория за умора на материала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова предложи БСП да напусне парламента
Корнелия Нинова предложи БСП да напусне парламента
Протести в Черна гора за оставка на президента Джуканович
Протести в Черна гора за оставка на президента Джуканович