НОВИНИ

БСП ще работи за предсрочни парламентарни избори

БСП ще работи за предсрочни парламентарни избори и вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов заради корупционната политика, която според БСП, провежда кабинета. Това са основните послания от заседанието на 49-ия конгрес на партията. Вътрешната опозиция на Корнелия Нинова направи опит, но не успя да промени правилата за избор на лидер на БСП. Конгресът издигна и кандидатурата на Сергей Станишев за трети президентски мандат на Партията на европейските социалисти.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:05, 28.10.2017
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Опонентите на Нинова влязоха в атака още в началото на заседанието. Поискаха включване на допълнителна точка за промяна на устава. Предложиха да се възстанови предишното положение - лидерът на партията да се избира от Конгреса. На форума през февруари по настояване на Нинова беше решено, че председателят вече ще се определя с пряк вот от всички социалисти. Недоволните сега го определиха като политическа грешка.

Ваня Добрева -Ние придвижваме партията към лидерска партия с прояви на вождизъм и на авторитаризъм. Предложение веднага беше оспорено, а след гласуване и отхвърлено от мнозинството.
Валери Иванчев: Суверенът, партийната маса сама решава кой да я ръководи, та има ли по-демократично нещо от това.

Корнелия Нинова подробно отговори на всички обвинения. Тя реторично попита опонентите си дали твърденията им за разцепление в партията са обсъждани с редовете членове или говорят само от свое име. Заяви, че атаките не са лично срещу нея, а срещу посоката на партията. Смята, че те се появиха сега, заради отпора на ръководството срещу по думите ѝ "завладяната държава" и заради искането за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Корнелия Нинова - председател на БСП - Защото отказахме опозицията да бъде нахранена с постове и пари за ръководството ѝ от управляващите и да бъде опитомена от Бойко Борисов.

Нинова увери, че няма амбиция за постове. Каза, че ако е имала такива, е щяла да се възползва от атаката срещу нея като подаде оставка, поиска пряк избор и спечели отново, но смята, че това би разбило БСП от вътрешнопратийни интриги и влияния на външни сили. Тя е категорична, че БСП има готовност да се противопостави на модела на управление на ГЕРБ, който определи като модерно робство. подчерта, че БСП е готова с алтернатива и призова за реални действия.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Средството за постигането на тази визия е свалянето на ГЕРБ от власт с предсрочни избори. Мобилизация да ги спечелим и да я реализираме в управление.

От трибуната на Конгреса лидерът на ПЕС Сергей Станишев предупреди, че управляващите са пропуснали шанса да превърнат европредседателството в национална кауза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нено Димов: Няма опасност от замърсяване от депото в Бургас
Нено Димов: Няма опасност от замърсяване от депото в Бургас
БЧК продължава кампанията за пострадалите в Бургаско
БЧК продължава кампанията за пострадалите в Бургаско