БСП внася проект за смесена мажоритарно-пропорционална система

Парламентарната група на "БСП за България" ще внесе следващата седмица законопроект за Изборен кодекс, в който се предлага смесена мажоритарно-пропорционална система. Това обяви председателят на БСП Корнелия Нинова след заседание на Националния съвет на партията днес. От "Позитано" 20 предлагат броят на депутатите да остане 240, но 120 от тях да бъдат избирани мажоритарно, а другата половина - пропорционално.

от БНТ
18:53, 24.06.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

2 вида да са изборните бюлетини, предлагат от БСП в Законопроекта си за Изборен кодекс. Една за пропорционален избор - на кандидатите на партиите и коалициите, и отделна бюлетина за мажоритарен избор. И възможност избирателят да реши да гласува само с едната, ако прецени. Един кандидат може да участва и в мажоритарната, и в пропорционалната листа. Ако бъде избран като мажоритарен, неговото място в пропорционалната листа се заема от следващия в нея.

Корнелия Нинова - председател на БСП за България: БСП сме изключително последователни, включително по тази тема, от месеци наред предлагаме нашата теза за смесена мажоритарно-пропорционална система, която дава възможност да отговорим на очакванията на хората от Референдума, но и да се запази държавността.

Що се отнася до нашумелия въпрос за собствеността на „Бузлуджа" Корнелия Нинова коментира, че днес са обсъдили трите варианта на Министерския съвет - наем, търг или право на ползване за 10 години.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Обсъдихме идеята си как да запазим паметника, да го реставрираме, да го превърнем в национален за България и НС гласува да отговорим на МС с решение: Право на ползване за 10 години. Тъй като прочетох някъде, че сме щели да участваме в търг с наддаване - не. И ще продължим разговор с екипа на МРРБ, тъй като има много подробности по такъв договор.

Нинова обяви, че БСП работят по проект за партийна телевизия. Очакванията са тя да започне да излъчва през октомври.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Все повече хора прибягват до билките за лечение на различни заболявания
Все повече хора прибягват до билките за лечение на различни заболявания
Осуетиха атентат в Мека
Осуетиха атентат в Мека