НОВИНИ

БСП внесе 88 подписа за оставка на председателя на парламента Димитър Главчев

"БСП за България" внесе 88 подписа за предсрочно освобождаване на председателя на Народното събрание Димитър Главчев. Подкрепиха ги и от ДПС. От ляво обявиха, че напускат парламента.

bnt avatar logo
от БНТ
10:52, 16.11.2017 (обновена)
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Политическото напрежение все повече се задълбочава. БСП събра 88 подписа в подкрепа на искането си за оставка на председателя на НС Димитър Главчев. Вчера Главчев изгони от пленарната зала Корнелия Нинова, както и Антон Кутев. Според левицата председателят на парламента е надвишил правомощията си и е действал в разрез с правилника.

От ляво заявиха, че подготвят проект за решение на НС с общите приоритети за европредседателсвото. Те са имали намерение да внесат този проект вчера, но след скандала това се е провалило. От БСП смятат, че ГЕРБ създават напрежение и минират постигането на съгласие по общи решения. Смятат също да искат среща с европосланиците у нас.

От ГЕРБ не са притеснение от действията на левицата и отново защитиха Димитър Главчев.

Ето коментарите от ляво и от ГЕРБ по тази тема:

Корнелия Нинова - председател на ПГ на БСП за България: Напускаме до оставката на Главчев. Ще участваме само в три заседания в зала. А те са: гласуването на оставката, обсъждането и приемането на бюджета на държавата и вот на недоверие. Ще си платим глобите за тези отсъствия от работа. Ще участваме в заседанията на комисиите.
Цвета Караянчева, зам. председател на НС / ГЕРБ:
- Как ще работи парламентът от тук нататък - днес едва събрахте кворум ?
- Виждате, че парламентът въпреки тях работи. Това че те искат да предизвикват непрекъснато скандали и вчера скандалът го провокираха те, за да не може да се види добрия доклад, който получихме от Европа. За да не може да се говори за добавките, които даваме на пенсионерите и всичко това добро, което се прави в държавата. Това е ответна реакция на тях и аз очаквам още много такива.

Тази сутрин в пленарната зала нямаше достатъчно депутати, за да започне заседанието на парламента. Кворум едва се събра едва от третия път, когато имаше заветните 121 гласа. БСП не влязоха в пленарната зала. Депутати от ДПС бяха в залата, но не се регистрираха. Ето какво каза председателят на НС:

Димитър Главчев, председател на Народното събрание: След преглеждане на експресната стенограма от заседанието променям дисциплинарната мярка наложена на народния представител Антон Кутев от отстраняване от две заседания - на отстраняване на едно заседание. Като основанието за това е, че от фактическа страна е осъществен състава на 161, т. 2 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Квесторите могат да поканят г-н Кутев на днешното заседание.

Антон Кутев беше поканен в пленарната зала, но не влезе там. В кулоарите остана цялата парламентарна група на БСП.

Искането за оставката на Димитър Главчев се очаква да се гледа утре в пленарната зала. ГЕРБ и "Обединените патриоти" имат общо 122-ма депутати, т.е. спокойно могат да отхвърлят това искане.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличава се броят неосигурени пациенти в Многопрофилната болница в Кюстендил
Увеличава се броят неосигурени пациенти в Многопрофилната болница в Кюстендил
Радев: Няма сериозен напредък по препоръките на ЕК, а самият доклад е витиеват
Радев: Няма сериозен напредък по препоръките на ЕК, а самият доклад е витиеват