НОВИНИ

Радев: Няма сериозен напредък по препоръките на ЕК, а самият доклад е витиеват

Няма сериозен напредък по препоръките на Европейската комисия до момента, коментарите за него са противоречиви защото самият доклад е наистина витиеват. Това заяви днес президентът Румен Радев преди началото на тържественото събрание във Военна академия "Г. С. Раковски" по повод празника на Сухопътните войски.

Николай Минков
от Николай Минков БГНЕС
10:49, 16.11.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:14 мин.
У нас
Румен Радев, президент на България: Най-важното е българските граждани да бъдат убедени в ефективността и справедливостта на нашата правосъдна система. Да видят, че има наистина реална борба с корупцията, с несправедливостта, която се шири като усещане навсякъде в нашето общество. Тогава ще имаме успехи и когато нашите политици наистина започнат да се отчитат пред своите граждани. В момента текат крупни обществени поръчки. Какво правим с тях и с какви механизми в бъдеще ще разкриваме , ще пресичаме и ще преследваме корупционните престъпления.

Мисля, че българите отдавна не разчитат на тези доклади, защото те изместват отговорността – вместо пред българските граждани с тези доклади българските политици все повече се отчитат пред Брюксел. Най-важно е българските граждани да бъдат убедени в ефективността и справедливостта на нашата правосъдна система, да видят, че има реална борба с корупцията и с несправедливостта, която се шири в обществото, добави президентът.

По темата за ревизията на приватизационните сделки президентът каза, че тук говорим за две различни неща: „едното е преглед на миналото, за което партия ГЕРБ настояват и което аз приветствам, каза той. Но по-важно е да се фокусираме върху настоящето и бъдещето.

Защото докато гледаме кой какво е правел в миналото, в момента продължават да текат крупни Обществени поръчки. Какво правим с тях и с какви механизми ще разкриваме, пресичаме и преследваме корупционните престъпления“, запита Радев.

За филма „Граница“ на депутата Елена Йончева президентът заяви, че не го е гледал, но обеща да го направ.

По повод Закона за концесиите Радев отбеляза, че „крайно време е ползите от концесиите да усещат не само концесионерите, но и българските граждани“.

В словото си пред тържественото събрание по повод празника президентът заяви, че „днес нашите Сухопътни войски са наследници на славни традиции, че претърпяха изменения и се развиват много, изпълнявайки своя дълг, но за съжаление последните десетилетия се натрупаха много проблеми и тревожни тенденции на недокомплектованост, нисък социален статус, занижена мотивация, стара техника, които трябва да бъдат поправени.

Той подчерта, че трябва да има ясен ангажимент на България да участва в създаващата се европейска отбрана. И че твърдо ще има увеличаване на бюджета за отбрана. Според Радев модернизацията на армията не означава само придобиване на нови бойни платформи, а касае и човешкият фактор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП внесе 88 подписа за оставка на председателя на парламента Димитър Главчев
БСП внесе 88 подписа за оставка на председателя на парламента Димитър Главчев
Започна акция Зима. Глобяват шофьорите, ако са с неподходящи гуми
Започна акция "Зима". Глобяват шофьорите, ако са с неподходящи гуми