Над 37% от българите над 20 години пушат активно

Днес отбелязваме Международния ден без тютюнев дим. Според едно от последните национални проучвания у нас над 37 % от населението на възраст над 20 години пуши активно, а в последните години все по-надолу пада и границата на децата, които посягат към цигарите.

Цанка Николова
от Цанка Николова Зорница Илиева
08:30, 16.11.2017
Чете се за: 02:01 мин.
У нас

За периода от 1 юни 2012 година до 31 декември 2016 г., контролните органи са извършили повече от 850 000 проверки в дневни и нощни заведения в страната. Най-голям процент от тях са извършвани в София, Пловдив, Варна и Бургас. Резултатът - издадени са 3 279 наказателни постановления. Глобите възлизат на малко над 2 милиона лева.

А по отношение на първите опити за употреба на цигари сред подрастващите, данните сочат, че около 38 на сто са правили опит да пушат цигари. По-голям е дялът на момичетата. Става дума за възрастовата група от 10 до 19 години.

Всеки четвърти ученик е настоящ пушач, като относителният дял на момичетата е малко по-висок, (27.9% срещу 21.5%). Тревожен е фактът, че на 8-9, дори на 7 години и по-рано са запалили първата си цигара.

Спазва ли се забраната за пушене на закрито?

Кореспондентите ни от Велико Търново влязоха със скрита камера в произволно избрано заведение в града, за да проверят спазва ли се забраната за тютюнопушене.

И още преди да попитат сервитьорката дали се пуши, тя носи чинийка, която да се използва за пепелник.

Вижда се, че на всички маси се пуши, а хората си гасят цигарите в намокрени чинийки. Оказва се това е масова практика не само в нощните клубове, а почти във всяко кафене или ресторант.

Мила Караиванова - непушач: Виждала съм и чашки пълни с вода и чинии от кафетата. Дори ми се е случвало в чаша за вода, стъклена чаша, в която не съм сигурна дали после няма да пия от нея. В крайна сметка като непушач е крайно неприятно да видя нещо подобно!
Димитър Начев - непушач: Правил съм забележка, даже преди седмица във Варна бях в една механа и управителката изгони двама, които пушеха, защото направихме забележка. Не е приятно!

И въпреки че според непушачите това е начин собствениците на заведенията да задържат клиентите си пушачи, са категорични още, че трябва да се правят по-чести проверки, а за нарушителите да има сериозни санкции.

Мила Караиванова - непушач: В крайна сметка ние непушачите трябва все пак да дишаме чист въздух, а не такъв, в който никотиновият дим е навсякъде!

Голяма част от пушачите обаче призанават, че не посещват заведения, в които не се пуши.

Мъж: Аз много се дразня, като отида някъде и не ми дават да пуша. Но тава е правилният начин да накарат хората да намалят цигарите!

Въпреки информационните кампании обаче все повече нараства броя на пушачите у нас, а сред тях все повече пада и възрастовата граница.

Йорданка Илиева - РЗИ Велико Търново: Долната граница на пропушване е около 10-годишна възраст. В нашата страна 37,4 % на възраст над 27 години са редовни пушачи!

Инспекторите от РЗИ в старата столица са категорични, че все по-трудно става и осъществяването на контрола за спазването на забраната за пушене на обществени места, тъй като често се случа дори да бъдат нападани по време на проверки.;

За първи път у нас се организира акция по повод деня без цигари. Организаторите призовават фирми и заведения, да приканят служителите си да дарят парите за кутия цигари за благотворителна кауза по техен избор. Столичната онкологична болница се включва в кампанията.

д-р Стефан Константинов - директор на УСБАЛО: "Ние не очакваме да съберем някаква колосална сума пари. Не това е смисъла на инициативата. Инициативата е вместо парите да отидат за нещо което ще увреди здравето, да отидат за нещо, което ще го подобри."
проф. Георги Калайджиев - нач. отделение по "Гръдна хирургия и онкология" в УСБАЛО: "За някои заболявания, като инсулта на пример на петата година след отказване от тютюнопушенето се твърди, че риска става такъв като при непушачите. Тоест винаги отказването от тютюнопушенето е положителна стъпка."
;

Събраните средства от кампанията ще бъдат използвани за купуване на материали за арттерапия на пациентите.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Доналд Тръмп в неловка ситуация
Доналд Тръмп в неловка ситуация
Откъснати от света: 48 населени места са без обществен транспорт у нас
Откъснати от света: 48 населени места са без обществен транспорт у нас