НОВИНИ

​БСП внесе втори вот на недоверие към кабинета "Борисов 3"

БСП внесоха втория вот на недоверие към кабинета "Борисов 3", заради провал в политиката по сигурността. Под мотивите за вота стоят подписите на 80 депутати от левицата. ДПС обявиха, че подкрепят искането за сваляне на правителството. Против вота ще гласуват ГЕРБ, Обединените патриотите и партия Воля. Очаква се вотът да влезе в пленарната зала на извънредно заседание следващия вторник. Репортаж на Надежда Василева и Вера Александрова.

bnt avatar logo
от Н. Василева, В. Александрова
19:39, 20.06.2018
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

БСП се прицели в сектор "Сигурност", малко преди да приключи българското европредседателство. След старта му през януари левицата неуспешно атакува кабинета за несправяне с корупцията. Сред мотивите за вота са бягствата на затворници, телефонните измами, провалът в областта на отбраната и тежките инциденти, корупция във военното министерство

Елена Йончева, БСП: МС е длъжен да осигури обществения ред и националната сигурност на България. Очевидно е за всеки български гражданин, че това правителство не се справя със своето основно задължение. Поради тази причина правителството на Борисов е вредно за всеки български гражданин, то е опасно за България и трябва да си ходи.
Доверието на българските граждани в работата на МВР е спаднало драстично. Увеличава се битовата престъпност, увеличават се и неразкритите убийства.

ДПС посочиха, че са искали още първият вот към този кабинет да е за провал в сектор "Сигурност".

Йордан Цонев, ДПС: Темата е актуална, радваме се, че БСП стигнаха до нея 6 месеца по-късно. Ние ще гласуваме против кабинета. От първия ден сме против тази коалиция и този кабинет. Участието на националистите във властта подкопава националната сигурност.

Управляващите са убедени, че ще отхвърлят вота.

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Въпреки някои слабости, които се констатират в някои от секторните политики, смятаме, че този вот е абсолютно неуместен.
Усещането и очакването на обществото е да имаме пълен управленски мандат, защото политическите кризи винаги водят до отклоняване от поети ангажименти.
Волен Сидеров, председател на ПГ на Обединени патриоти: Трябва да се отхвърли този вот, страната и обществото няма полза от промени и от падане на правителството. Хората нямали доверие в МВР. Това за мен са ирационални, метафизични аргументи.

Против вота ще гласува и Воля.

Веселин Марешки, председател на Воля: Ние не казваме, че сектор "Сигурност" е стабилен и че там няма основание да се търси вот на недоверие, казваме, че БСП не са тези, които имат моралното право да го поставят.
Това е основното в този ход - БСП да покаже, че мъждука, че мърда, че е жива.

Разпределението на гласовете показва, че вотът няма да мине. ГЕРБ и патриотите имат мнозинство от 122-ма депутати, а заедно с Воля - общо 134.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията издирва 83-годишна жена от София
Полицията издирва 83-годишна жена от София
Пожар гори в житен масив край Пловдив
Пожар гори в житен масив край Пловдив