НОВИНИ

Бургаска фирма прави сувенири за европредседателството

Общинското социално предприятие „Морски знаци" в Бургас е избрано да участва в изработването на сувенири за подаръци по време на Българското председателство на Европейския съюз. 700 несесери и 600 ключодържатели с традиционна българска шевица е поръчката към предприятието, в което работят хора с увреждания.

bnt avatar logo
от БНТ
08:37, 07.01.2018
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

"Морски знаци" вече пет години изработва оригинални сувенири. Когато разбрали за Европредседателството, кандидатствали с няколко различни проекта. Получили одобрение и поръчка за сувенирите си украсени със автентична българска шевица.

Ваня Петрова - директор: За момента имаме поръчка да изработим 600 ключодържателя и 700 несесера с българска бродерия, на това се спряха на този етап. Изключително сме горди, че можем да се включим в тази поръчка и много сме доволни от работата, която получаваме.
Веселинa: Приятно е. Режем ги и след това ги зашиваме на несесерите.

Идеята е на дизайнера на колектива, но понеже в цеха нямат машина за шевици, те се изработват по поръчка надомно.

Николина Димитрова - дизайнер: Такива хора...Те просто ме вдъхновяват. За пет години тук... просто са на много добро ниво и като направим нещо и веднага идва идеята за друго. И те помагат, естествено.

Повече от сто артикула са минали през пазара от създаването на предприятието досега.

Ваня Петрова - директор: Има голям интерес към нашата продукция, защото първо е нещо, което е по-различно, второ е нещо, което се прави ръчно и трето - самата функция на предприятието, то все пак е социално и дава възможност за работа на хора от две целеви групи - хора с трайни увреждания и самотни многодетни майки.
Гергана: Ние сме свикнали, от пет години работим тук, за нас е ежедневие.

Всички изделия на "Морски знаци" са от естествени материали, а заради идеята в сувенирите да не се вижда магнита, получават награда за иновативен продукт от Пловдивския панаир. И са на старт за следващи поръчки за сувенири за българското председателство на ЕС. До края на срока за изпълнение на първата поръчка остава точно един месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България и Македония ще предлагат общи туристически пакети
България и Македония ще предлагат общи туристически пакети
Три години след кървавата атака срещу Шарли Ебдо
Три години след кървавата атака срещу "Шарли Ебдо"