НОВИНИ

Честват ​35 години от откриването на обсерватория "Рожен"

35 години от откриването на Националната астрономическа обсерватория "Рожен" ще честват утре астрономите. И тази зима Обсерваторията имаше финансови проблеми, но за пореден път оцеля, благодарение помощта на дарители. Какво всъщност представлява Роженската обсерватория, вижте в репортажа на Величка Петкова.

bnt avatar logo
от Величка Петкова
13:06, 17.04.2016
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Националната астрономическа обсерватория "Рожен" е разположена на 1750 метра надморска височина и представлява цял научно-изследователски комплекс. Оборудвана е с 4 телескопа за различен тип наблюдения, сред които е и универсалния двуметроврефлектор, изработен специално за Роженската обсерватория в заводите Карл-Цайс в Йена. За 35 години няколкостотин астрономи са погледнали в дълбините на галактиката през окото на двуметровия телескоп в Обсерваторията. Изучавали са далечни звезди, регистрирали са научни открития.

Никола Петров, директор на НАО "Рожен": Формирането например на сферични звездни купове, тяхната еволюция, също така имаме колеги с много добри модели, съставени за еволюцията на определени класове звезди, по отношение на слънчеви изследвания има с какво да се похвалим.

През последните няколко години от Рожен са открити екзопланети, регистрирано е уникално избухване на звезда, така наречената "червена нова".

В края на миналата година Националната обсерватория за пореден път имаше финансови проблеми. Сега част от тях са преодолени, други, като необходимостта от ремонти, все още стоят. Заслуга за оцеляването имат многобройните дарители и посетители на научния комплекс.

Никола Петров: Ние си имаме проекти, които си ги изпълняваме и те са с програми за по шест месеца напред във времето. А пък иначе практиките, които предстоят в обсерваторията, те започват в момента, така както сега имаме студенти от Пловдивския университет, а цялото лято на практика отново е запълнено.

Освен учениците и студентите, интерес към Обсерваторията проявяват и хиляди туристи. В научния комплекс на Рожен предстои и провеждането на първата по рода си международна среща на любители астрономи от цял свят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Издирват се 100-те най-добри български рецепти
Издирват се 100-те най-добри български рецепти
Голямо почистване започна в Студентски град
Голямо почистване започна в Студентски град