НОВИНИ

Спасиха четирима турски сноубордисти и скиори в Банско

Около 17 часа вчера е започнала и благополучно е завършила в 1 часа през нощта спасителната акция за извеждане от снежните улеи в м. Ечмище в Пирин на трима млади сноубордисти и един скиор от Турция, които са правили екстремни спускания извън скизоната над Банско. Това съобщиха от дежурните в базата на Планинската спасителна служба при БЧК в Банско.

bnt avatar logo
от БНТ
13:46, 21.01.2017 (обновена)
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

В акцията, която е била тежка и продължителна заради дълбокия сняг, са участвали 12 планински спасители. Младежите са без наранявания. Те са заплатили разноските по акцията за спасяването им.

Петко Панамски,дежурен в ПСС-Банско: "Попаднали са в Ечемище в дълбок сняг. Потърсили са помощ. Колегите отидоха. Осем часа беше акцията. Между другото преди два дни двама от тях ги вадихме оттам. Завели са и други хора там."

Недисциплинирани скиори и сноубордисти често създават опасни ситуации за себе си и околните като надценяват възможностите си, карат с прекалено висока скорост или отнемат предимство. За спазване на правилата в ски зоната на Банско дежурят по осем екипа, които ежедневно се сблъскват с нарушителите.

Роман Желанов, ски патрул: "Стигало се е до официално предупреждение след третия път с обещанието на съответните скиори, че повече това няма да се случва. Правим забележки много пъти, не мога да кажа колко, но принципно много пъти. Най-честите забележки са да се кара с безопасна скорост и да се съобразява разминаването или изпреварването на другите водачи."

Заради зачестилите инциденти с чужди туристи от Планинската спасителна служба искат посолствата на Гърция и Турция да информират своите граждани за правилата, които трябва да спазват в ски зоните, докато са на почивка в българските зимни курорти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бъчварова: Видинската полиция за борбата с битовата престъпност работи добре
Бъчварова: Видинската полиция за борбата с битовата престъпност работи добре
Германци вече резервират почивки край Варна
Германци вече резервират почивки край Варна