САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Данаил Кирилов: Изборите в съдебната система в България са тежки

Изборите на позициите в съдебната система в България са тежки заради естеството на позициите и заради обществените очаквания, че те могат силно да повлияят на законодателната дейност. Това заяви в предаването "Още от деня" министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

от БНТ
18:43, 12.06.2019
Чете се за: 01:10 мин.
По света

Според него това не би трябвало да е така, тъй като " през последните 7-8 години съдебната система утвърди процесите на еманципацията си, на утвърждаване на независимостта си и самоуправлението си".

Кирилов обясни отказа да се възползва от правото си на министър да номинира кандидатура за следващ главен прокурор:

Данаил Кирилов, министър на правосъдието: Ако аз посоча кандидат, той ще бъде облъчен политически и ще се каже, че това е човек на ГЕРБ.

В същото време той добави, че за процеса на избор трябва да се говори. Кирилов изрази пожелание към президента Румен Радев да намери форма, в която да обедини в тези разговори представителите на институциите и на гражданското общество.

Министърът обаче напомни, че гражданските организации по закон нямат право да излъчат кандидати за главен прокурор и че процесът е описан в законодателството.

Кирилов съобщи, че в петък ще представи предложенията си за законодателни промени, които да позволят разследването на тримата големи в съдебната власт - главният прокурор и председателите на Върховния конституционен и Върховният административен съд.


;

Министърът на правосъдието коментира и обявената днес инициатива на правителството за създаване на нов орган за координация и сътрудничество между изпълнителната, съдебната и законодателната власт. Той ще следи за изпълнението на мерките за борба с организираната престъпност и корупцията, електронното правосъдие, укрепването на вътрешния контрол в институциите в случай, че ЕС прекрати мониторинга по Механизма за сътрудничество и оценка.

Идеята за новия орган е на вицепремиера за правосъдието Екатерина Захариева, съобщи Кирилов.

Министърът не изказа мнение дали механизмът ще бъде прекратен в края на мандата на настоящата Европейска комисия, което беше обещано от нейния председател Жан-Клод Юнкер, но каза, че е провел едночасов разговор по темата с еврокомисаря по правосъдието Вера Йоурова миналата седмица.

Данаил Кирилов, министър на правосъдието: Йоурова ми каза, че има пет фактора за приключване на механизма и пет фактора, които работят против вас.

Най-важният от тях според Кирилов е международната конюнктура и проблемите с върховенството на правото в други страни членки на ЕС, сред които Румъния, Унгария и Полша.

Данаил Кирилов, министър на правосъдието: Въпросът е на доверие. Въпросът е да докажем, че тези мерки са стабилни и сме успели да постигнем необратими резултати.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Медицински сестри в Пловдив излязоха на пореден протест пред общината
Медицински сестри в Пловдив излязоха на пореден протест пред общината
БНТ бележи ръст на доверието сред зрителската аудитория
БНТ бележи ръст на доверието сред зрителската аудитория