НОВИНИ

Доклад на ДАНС: Има пропуски и рискове от манипулация при събирането на акцизи

ДАНС установи - има пропуски и рискове от манипулация при събирането на акцизи. И още - системата е технически уязвима, от нея могат да бъдат трити данни без следа. Изводът е от проверка в Акцизната информационна система, а вътрешната и бюджетната комисия в Народното събрание разгледаха разсекретен доклад по темата. Повод за обсъждането в комисиите е внесеният от БСП вот на недоверие срещу управляващите за несправяне с корупцията - според левицата един от нерешените проблеми е именно при събирането на акцизи. Отговорът на финансовия министър, той е категоричен - Пробив в акцизната система няма. Адекватен ли е контролът на приходите от акцизни стоки или не - вижте от Илина Бисерова как протече дебатът в НС.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
20:00, 22.01.2018
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

Три часа дебат, признати проблеми и вече взети решения. Все пак някои въпроси останаха без отговор. В доклада на ДАНС има общо 9 описани риска за манипулация в Акцизната система - сред тях са остаряла информационна система и липса на софтуерна поддръжка, недобър мониторинг, липса на записи от работата ѝ.

Николай Николов - ДАНС: Фактът, че тази система операционна не е поддържана и е рискове означава, че тя не може да бъде опазена от каквато и да е хакерска интервенция

Димитър Георгиев - председател на ДАНС: Споменати проблеми, които ние установихме са достъп с една и съща слаба парола.

По думите на финансовия министър 8 от 9-е риска в доклада са отстранени. А най-сериозният - достъпът до системата с една и съща парола предстои да бъде решен. Според опозицията системата е била умишлено поръчана в този ѝ вид.

Румен Гечев - депутат от БСП: Всички сте установили нещо, което не може да приеме здравият разум, че всеки представител на агенция "Митници" може с универсална парола лесна от рода на иван, малки букви, стоян, големи букви, да влиза в системата и примерно митничарят от Калотина на Дунав мост и да може да влезе от Скайп.
Иван Иванов - депутат от БСП: Тази система е поръчана 2012 г. с ясното съзнание, че ще бъде лесно манипулируема с необходимите в кавички недостатъци дава възможност всеки един, който има необходими IP адрес да влезе в системата, да я манипулира и там да не останат никакви следи.
Владислав Горанов - министър на финансите: Данни за подобни манипулации не са налични и всички анонси в тази посока мога да ги окачествя като чисти политически провокации нагнетяване на напрежение около предстоящото гласуване на вот на недоверие.

По думите на финансовия министър опозицията критикува една добре работеща система.

Владислав Горанов - министър на финансите: Да поздравя БСП, че са проявили находчивост. Тоест борбата с контрабандата и сивия сектор, да фокусират мотивите за вота недоверие, тоест така се прави, винаги се критикуват най-успешните политики, в този смисъл находчивостта на левицата е за похвала.

Предисторията на разкритията в доклада на ДАНС започва през 2015 година по сигнал на Петролната и газова асоциация срещу нередности в системата за акцизи. По-късно агенция "Митници" също устанoвява проблеми и се обръща към ДАНС да разследва. В крайна сметка обаче липсата на данни от системата всъщност не позволява на наблюдаващата прокурорка да образува дело.

Сотир Цацаров - главен прокурор: Няма престъпление и безстопанственост, достигнала е до извод и че няма длъжностно престъпление.
Димитър Георгиев - председател на ДАНС: Държавните институции са си свършили работата. Не сме констатирали да бъде установена намеса и покровителство от страна на най-високо политическо ниво.
Владислав Горанов - министър на финансите: Няма извършени манипулации, няма извършени и престъпления

По думите на Горанов системата в момента работи по-добре. Освен това финаnсовият министър отчете, че за последните пет години приходите от акцизи са нараснали с 23 на сто.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържани са двама души, издирвани за взривяването на банкомат
Задържани са двама души, издирвани за взривяването на банкомат
Експерти и НПО предлагат мерки за двойния стандарт при храните
Експерти и НПО предлагат мерки за двойния стандарт при храните