НОВИНИ

Дари кръв за Коледа

Над 90 варненци помогнаха днес на Кръвния център да попълни запасите си. Безвъзмездната акция по кръводаряване беше организирана от сдружението „Благотворителност и спорт", защото през празничните дни дарителите намаляват, докато нуждата от кръв се увеличава.

bnt avatar logo
от Светлана Ганчева, Емил Жупов
10:37, 14.12.2015
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Във Варна има около 2 хиляди души, които даряват кръв безвъзмездно. Градът не прави изключение от общата картина за страната - около 20 кръводарители на хиляда души население при необходими поне 50. От организацията „Благотворителност и спорт" успяха да променят статистиката поне с още петима нови дарители във Варна. През август те привлякоха 80 кръводарители - нови и ветерани, сега вече - около сто.

Николай Добруджански, „Благотворителност и спорт": Тези месеци са критични, тъй като повечето хора заминават на почивки, пътуват, не много хора дават по това време кръв, а същевременно, за съжаление, по празниците се случват доста инциденти.
Шанел Ахмед, „Благотворителност и спорт": Казвам, че няма нищо притеснително и показваме снимки, сега например, имаме човек, който се притесняваше, но вече е кръводарител и най-вероятно ще продължи да кръводарява.

„Благотворителност и спорт" работи постоянно, като основен принцип в акциите им е да не събира пари. За Коледната са избрали кръводаряването, защото така ще подарят надежда и живот.

Елена Филева: Хората даряват кръв само когато се наложи за техен близък, което никак не е хубаво, в крайна сметка, ако имаш възможност да помогнеш, защо да не го направиш.

Около сто варненци отделиха време през почивния си ден, за да го направят. А за всички останали вратите на Кръвния център са отворени всеки работен ден до края на годината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деца работят за благотворителен базар
Деца работят за благотворителен базар
Новият епизод на Междузвездни войни ще бъде гледан от космонавти
Новият епизод на "Междузвездни войни" ще бъде гледан от космонавти