НОВИНИ

Дариткова: Здравеопазването се нуждае от надпартиен консенсус

Сектор Здравеопазване се нуждае от надпартиен консенсус, заяви народният представител от ГЕРБ и председател на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова. Д-р Дариткова взе участие в дебатите по вота на недоверие срещу правителството за политиката му в здравния сектор, а в изказването си разкритикува мотивите на БСП, с които той бе внесен.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:32, 19.10.2018
Чете се за: 00:56 мин.
У нас
Дариткова: Здравеопазването се нуждае от надпартиен консенсус

„Трябва да се правят политики за здравеопазването, а не политика от здравеопазването“, призова тя от парламентарната трибуна. Дариткова обвини опозицията си и за това, че с начина на внасяне на вота са направили поредната демонстрация за това как не се постига политическо съгласие. „Тръгнахте по села и паланки да представяте своята програма с претенциозното заглавие „Визия за България“, но явно не чухте хората. Аз се прибирам всяка седмица в своя избирателен район и се срещам с тях. Хората не очакват от нас непрекъснато да спорим и да се караме, а очакват да постигнем съгласие и да намерим решение. Ние никога не сме отричали нашата политическа отговорност, но и вие трябва да поемете своята. Смятам, че във всички аргументи и изказвания, които направихте, виждам еклектичен сбор от факти и неточно цитиране. Всичко това се прави с една едничка цел – да докажете своите аргументи. Но аргументите на силния трябва наистина да почиват на всички нормативни решения, но и да предлагат алтернатива“, обърна се Дариткова към БСП.


;

Тя подложи на анализ много от мотивите на вота и обърна специално внимание на предлаганата от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев промяна в модела на здравно осигуряване. Според нея Ананиев успешно е изпълнил решението на парламента, защото е внесъл концепция за усъвършенстване на здравноосигурителния модел, а не предложение за законови промени. „В дискусията по тази концепция ние поканихме всички заинтересовани страни, а не избирателно, като вас – само общинските болници. Забравихте университетските, областните и частните болници. Защо?“, попита председателят на здравната комисия депутатите от БСП.

Според нея министър Ананиев коректно е изпълнил своите задължения, а в момента експертни работни групи ще обсъждат предимствата и недостатъците на предлаганите два модела, за да се предложи решение, което да осигури социално приемливо здравно осигуряване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виновен съм, съжалявам, заяви обвиненият за убийството в Русе Северин Красимиров
Виновен съм, съжалявам, заяви обвиненият за убийството в Русе Северин Красимиров
Трима полицаи пострадаха след сигнал за силна музика в квартал в Сливен
Трима полицаи пострадаха след сигнал за силна музика в квартал в Сливен