НОВИНИ

Дебат за сближаване на заплатите в Европа

Европейският индустриален и синдикален елит стартира дебат за сближаване на заплатите в Европа. В столицата се проведе среща на изпълнителния комитет на INDUSTRIALL EUROPE - организация с над 7 млн. члена от над 200 синдикални организации в индустриалния сектор от цяла Европа.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
22:29, 12.06.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Възможно ли е драстично увеличение на заплащането на труда у нас? Според синдикатите в Европа - напълно, и не само - крайно необходимо е.

Люк Триангъл - генерален секретар на Европейската федерация на промишлените синдикати INDUSTRIALL EUROPE: Ще ви дам пример - ако съм 25-годишен инженер и трябва да избирам - да работя в България и да получавам ниска заплата или да отида в Европа и да ми се плаща добре - изборът не е труден.

А така губите кадрите си, обясняват те. Което ви създава още по-големи проблеми. Създава проблеми и на Европа.

Димитър Манолов - президент на КТ "Подкрепа": Онази стара Европа чисто егоистично настоява за евтина работна ръка, а тя попривърши, както се вижда, освен това този приток на хора от една страна в друга създава социални проблеми в страните, които приемат тези хора.

Решението - сближаване на нивата на заплатите. И важният въпрос - как ще се случи това?

Люк Триангъл - генерален секретар на Европейската федерация на промишлените синдикати INDUSTRIALL EUROPE: Това няма да се случи бързо, няма да стане обаче и с 2-3-5 процентно увеличение. Необходимо е значително повишение на заплащането на труда.

Тепърва ще се обсъждат конкретни мерки. Вече е взето решение обаче на европейско ниво да се създаде Алианс за възходяща конвергенция на заплатите в Европа.

Султанка Петрова - зам. министър на труда и социалната политика: Много добра възможност да се обединят всички държави членки около това, че Европа трябва да става по-социална и по-справедлива.

Първата стъпка вече е направена - дебатът започна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британският кабинет получи подкрепа при гласуване на законопроект за Брекзит
Британският кабинет получи подкрепа при гласуване на законопроект за Брекзит
В Референдум: Как да се решат проблемите с шума от заведенията?
В "Референдум": Как да се решат проблемите с шума от заведенията?