НОВИНИ

Ден без тютюнев дим

В Световния ден без тютюнев дим тази година фокусът е върху вредата на цигарите върху сърцето. Всяка година цигарите отнемат над 7 млн. човешки живота, като сред тях са и пасивните пушачи. България е единствената държава, в която момичетата пушат повече от момчетата.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
20:50, 31.05.2018
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

У нас 30% от момичетата между 13 и 15 години пушат. Българските тийнейджъри са на първо място по тютюнопушене в Европа. Това води до репродуктивни и сърдечно-съдови проблеми при подрастващите. Сред възрастните излагането на вторичния дим е свързано с до 30% повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. При пушачите рискът от коронарна болест на сърцето е почти четири пъти по-голям отколкото при непушачи. За да бъдат ограничени тези рискове у нас, от Световната здравна организация предлагат драстично поскъпване на цигарите.

д-р Михаил Околийски - експерт в Офиса на световната здравна организация в България: За справка ще ви кажа, че в Австралия една кутия цигари струва 20 австралийски долара, което е разбираема пречка за това, хората да пушат.

Новите устройства за цигари, които навлизат масово у нас в момента също са вредни, предупреждават специалистите.

д-р Михаил Околийски - експерт в Офиса на Световната здравна организация в България: Те водят до една много лоша тенденция млади хора, които не са пушили да пропушат поради това, че е модерно.

Добрата новина,според специалистите е, че отказването от цигарите намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт, независимо от продължителността на вредния навик.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Радев върна докладите от проверката за инцидента на Летище София
Валентин Радев върна докладите от проверката за инцидента на Летище София
Сменят турско-арабските имена на местности в Стара Загора
Сменят турско-арабските имена на местности в Стара Загора