НОВИНИ

​Работна група ще определи трасето на газопровода, свързващ ни с Турски поток

Работна група ще определи новото трасе на газопровода, който ще свърже България с Турски поток. Това съобщи в парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Петкова беше изслушана в енергийна комисия към парламента за построяването на АЕЦ "Белене".

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:27, 31.05.2018
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Енергийният министър определи постигнатата заявка от страна на Русия за свързането ни към руско-турския газопрод Турски поток като голям успех. Конкретните договорености тепърва предстоят.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Няма как на една такава среща на такова ниво, президентът Путин и премиерът Борисов да извадят по един бял лист и да започнат да чертаят трасета, количества. Това просто няма как да се случи. Това е работа на експертите, както заяви и президентът Путин, и премиерът Борисов, оттук нататък предстои много сериозна работа на експертно ниво.

По думите ѝ работна група ще предложи проект на трасе, което ще минава по вода и суша и ще свърже България с турската тръба. Не е ясно обаче до къде ще води новият газопровод и кои държави ще снабдява с гориво. България в момента разполага само с един газопрод, водещ към Румъния и по който могат да бъдат пренасяни големи количества, но той също е с ограничен капацитет.

В енергийната комисия министър Петкова представи предложението на ведомството за дострояването на Белене. Според нея има два основни варианта - със стратегически инвеститор, като страната запази 34% в компанията или с изцяло руско финансиране и изплащане през цената на тока. Петкова обърна специално внимание, че Националната електрическа компания в момента дължи на държавата пари за реакторите и може да фалира, ако не бъдат взети мерки за Белене.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Как ще бъде погасен кредитът към държавата, който НЕК изтегли, за да плати оборудването, пак акцентирам върху това - 1,172 млрд. лева - те трябва да бъдат възстановени до 2023 г.

Подкрепа за проекта още веднъж изразиха и от ядрения регулатор.

Лъчезар Костов, председател на АЯР: От гледна точка на регулатора, рискът за реализацията на проекта АЕЦ "Белене", който е гледан, част от оборудването, което е складирано на площадката на АЕЦ "Белене", е на практика нула.

Проектът за довършване на централата коментираха и работодатели. Те настояват в бъдещия документ за продължаване на централата да бъдат записани пазарните критерии, които ще се спазват.

Васил Велев, АИКБ: Не е приемливо уважаеми народни пресдтавители да се строи не на пазарен принцип с договори за разлики и договори за премии.

Възстановяването на "Белене" беше подкрепено от ГЕРБ и БСП. От ДПС обявиха, че проектът няма да бъде довършен, според тях. Окончателно решение всяка партия ще вземе на политическо ниво преди да бъде гласувано в парламента отпадането на забраната за строителство на централата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Криза и в Испания: Вот на недоверие за Мариано Рахой
Криза и в Испания: Вот на недоверие за Мариано Рахой
​Президентът на Европейската лига за икономическо сътрудничество пред БНТ
​Президентът на Европейската лига за икономическо сътрудничество пред БНТ