НОВИНИ

Военен парад в София за Деня на храбростта и празника на Българската армия

По традиция празникът беше отбелязан с водосвет на бойните знамена и военен парад, който премина през площад Княз Александър Първи. Първият военен парад у нас е проведен преди 99 години през далечната 1920 години. От тогава досега традицията се спазва всяка година на 6 май. И днес площад Батенберг се оказа тесен за всички желаещи от близо да проследят марша на представителните блокове, механизираната колона и авиацията.

Николай Минков
от Николай Минков
20:05, 06.05.2019
Чете се за: 01:56 мин.
У нас

Над 1000 души, 55 колесни и верижни бойни машини на сухопътните войски, 3 хеликоптера, 3 изтребителя, 3 учебни самолета и един транспортен участваха във военния парад. За първи път в него се включиха и ретро машини от Втората световна война, както и представителните оркестри на видовете и родове въоръжени сили.

;

Въпреки надвисналите облаци много хора дойдоха на площада, за да присъстват на Гергьовденския парад и да проследят отблизо впечатляващата демонстрация на възможностите на Българската армия.

По традиция празникът започна с водосвет на бойните знамена и полагане на венци пред паметника на Незнайния войн.

Точно в 10 часа на площад Батенберг президентът Румен Радев прие почетния строй на представителните части на видовете въоръжени сили и ги поздрави с Деня на храбростта.

Пред армейски блокове върховният главнокомандващ акцентира върху необходимостта от повишаване на бойните способности на армията.

Румен Радев - президент на България: Когато въоръжените ни сили са поставени най-сетне във фокуса на финансовата политика на държавата, сме изправени пред ново изпитание - да трансформираме парите за армията в съвременни отбранителни способности, ефективно и ефикасно.
;

Според държавния глава за целта са нужни ясна визия, прозрачност и зачитане на военната експертиза.

Румен Радев - президент на България: Защото сложността на съвременното военно дело и технологии изисква не само интензивен диалог между държавното и висшето военно ръководство, но и активна и принципна позиция на българския генералитет, защото безмълвието може да струва скъпо на подчинените и данъкоплатците утре.

Военновъздушните сили откриха парада. Първо прелетяха тройка вертолети. Ми-24 бе в челото, ескортиран от два Кугъра, следвани от военно транспортния самолет Спартан, 3 учебни самолета Пилатус. Последни над площада преминаха изтребителите Миг-29.

В механизираната колона бяха включени общо 55 машини, сред които бронирани хамъри, мерцедеси и пустинни котки. Танкове Т-72, самоходни артилерийски установки, БТР-и, зенитно ракетни комплекси.

Най-впечатлени от бойната техника и хората с униформи бяха децата.

Според командирите на видовете въоръжени сили, въпреки трудностите, които изпитва армията, тя е единственият гарант на националния суверинитет.

генерал-майор Михаил Попов-командирът на Сухопътните войски: Всеки, който иска да защитава родината си, независимо, коя е тя, става войн по сърце, по душа и по призвание.
ген. Цанко Стойков - командир на ВВС: И днес всички български войници, всички военнослужещи и дори цивилните служители, които работят в рамките на въоръжените сили, са готови да защитят националния суверенитет.
контраадмирал Митко Петев - командир на ВВС: Най-великите неща българинът е направил с перо, с меч и с вяра.
бригаден генерал Явор Матеев - командир на Специалните сили: Българският войник, като преди 100 години, така и днес, е готов с това, с което разполага, да даде най-доброто от себе си , за да защити своето семейство, своя командир и своята родина.

За първи път в парада участваха и ретро машини от времето на Втората световна война, .

Проехтяха и 20 артилерийски салюта.

Тържествата приключиха със смяна на почетния караул пред президентството.

В профила си във "Фейсбук", премиерът Бойко Борисов честити Деня на храбростта и празник на армията на всички българи. Той поздрави военнослужещите от сухопътните, военновъздушните и военноморските сили. В поста си министър-председателят посочва, че правителството ще продължи да подобрява материалните условия за хората с пагони. Предстои отпускането на около 2 млрд. лв. за нова военна техника. Изпълнено е и обещанието да бъде възстановено Военновъздушното училище „Георги Бенковски" в Долна Митрополия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От центъра на София: Папа Франциск отправи послание за мир към целия свят
От центъра на София: Папа Франциск отправи послание за мир към целия свят
Още не са известни причините за пожара в самолета на летище Шереметиево
Още не са известни причините за пожара в самолета на летище Шереметиево