НОВИНИ

Депутатите гласуваха 2 милиарда лева за саниране

Финасирането на програмата за саниране беше увеличено с 1 млрд. лева. Така ресурсът й нарасна на 2 млрд. лева. Преди обаче това да бъде гласувано в парламента, управляващи и опозиция си размениха остри реплики.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
21:45, 18.01.2017
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

В защита на увеличаването на парите за саниране от 1 на 2 млрд лева, регионалният министър в оставка Лиляна Павлова заяви, че има над 6 хил. сдружения на собственици на многофамилни сгради, които искат да се включат в програмата. От БСП обаче се усъмниха в качеството на санирането, Таско Ерменков заяви, че няма програма за енергийна ефективност, а става въпрос за програма за обогатяване на приближени фирми.

Таско Ерменков - депутат от ПГ "БСП лява България"
Моят блок е един от подложените на тази мярка. Искам да ви кажа, че беше доста интересна гледка да гледаш как хора от една малцинствена група, без каски, без осигурителни ремъци тичаха по скелето нагоре-надолу, лепиха някаква изолация, после трябваше да ги викам три пъти да ми оправят корниза, че водата влизаше вътре.
Лиляна Павлова - министър на регионалното развитие в оставка
Г-н Ерменков, хем я няма програмата, хем бяхте първите, които се санирахте, не само се санирахте, приехте разходите и се подписахте, че приемате извършените дейности, има издаден Акт 16, въведен в експлоатация.
Костадин Марков - депутат от Реформаторския блок
Традицията повелява - когато дойде БСП, много програми спират. Затова моят съвет към тях е да гласуват за тая програма, защото може би това ще е единственото нещо, което ще върви, ако дойдат на власт.

От ДПС коментираха, че ще подкрепят програмата, но ще търсят отговорност за разходите, които се правят по нея, и призоваха:

Рамадан Аталай - депутат от ПГ на ДПС
Да бъдем разумни и да не прекъснем една започната добра дейност само за това, защото идват следващите избори.

От Патриотичния фронт определиха санирането като съмнителна емблема на управлението на ГЕРБ и не подкрепиха увеличението на парите за него.

Искрен Веселинов - зам.-председател на ПГ на Патриотичен фронт
Аз си направих труда да обиколя някои от новосанираните сгради, порадвах се на мухъла в апартаментите, на лошо монтирани дограми.
;

От Атака се учудиха как така със санирането домакинствата щели да си спестят 50 % за отопление и осветление, както пише в доклада, с който се иска увеличение на парите.

Магдалена Ташева - депутат от ПГ на Атака
Как ще си спестят 50% от разходите за осветление, имате ли представа? Нещо, бели нощи ли ще им доставяте чрез саниране?

От ГЕРБ гарантираха, че програмата съдържа всички възможни форми на контрол.

Данаил Кирилов - председател на Комисията по правни въпроси, ГЕРБ
Най-силната обаче за мен форма на контрол, това е контролът на етажната собственост, Сдружението на съсобствениците в сградата.

След два часа дебати мнозинството все пак реши да продължи зелената светлина за санирането.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обама защити решението си да намали присъдата на Челси Манинг
Обама защити решението си да намали присъдата на Челси Манинг
Пътник на анулиран полет се оплака от снегопочистването на летище София
Пътник на анулиран полет се оплака от снегопочистването на летище София