НОВИНИ

Отпуснаха пари за строеж на база на планинските спасители от Дупница

След серия от репортажи в "ПСН" и два документални филма Министерството на околната среда и водите отпусна 315 хиляди и 600 лева за строеж на база на планинските спасители от Дупница в района на Седемте рилски езера. Базата е необходима, за да може спасителите своевременно да откликват при нещастни случаи, а не да губят часове докато пристигнат в планината от Дупница. През зимата районът на Рилските езера привлича екстремни скиори, които карат извън пистите. Само преди десетина дни там загина сноубордист, който беше затрупан от лавина.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
20:46, 18.01.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Преди 3 години планинските спасители от Дупница ни демонстрираха в реално време как им отнема поне 3 часа, за да стигнат до пострадал в планината. Още 2 години след този експеримент, през 2015-та и след упорита борба с бюрокрацията в държавата, получихме обещание, че спасителите от Дупница ще имат база в планината. Тогава те дори се принудиха да направят провокация към институциите. Построиха спасителния си пост от сняг.

Кирил Чолаков - ръководител на отряд Дупница - ПСС
"Всички съоръжения, цялата нужна екипировка за провеждане на една спасителна акция ще бъдат в тази база. Там ще бъдат и хората, които са обучени да работят с тая техника, така че туристите, които по един или друг повод търсят помощ от ПСС, нещата ще се случват много бързо."
;

След като парите вече са осигурени, предстои да се проведе обществена поръчка, за да се намерят строители. Ако всичко мине гладко и в срок, изграждането на т. нар. Контролно информационен пункт се очаква да започне още през юли тази година. Сградата ще е собственост на Националния парк Рила, ще бъде от 126 кв.м. в нея ще се помещават освен планинските спасители и парковата охрана.

Ренета Колева - изп. директор на ПУДООС - МОСВ
"Това е и целта - когато спасителите са на място, има постоянна спасителна група, времето за реакция е много по-бързо."

Когато попитах спасителите дали се радват на тази новина, те ми казаха, че не вярват, докато не видят. Все пак се надяват и чакат от години. Така че, ако е въпрос само на още няколко месеца и ние ще изчакаме. И се надяваме да ви покажем, в кадри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина художникът Здравко Мавродиев
Почина художникът Здравко Мавродиев
Подписаха договора за водния цикъл на Плевен и Долна Митрополия
Подписаха договора за водния цикъл на Плевен и Долна Митрополия