Депутатите обсъждат окончателните текстове за бюджета догодина

Днес се предвижда да бъдат приети план сметките на общественото осигуряване и здравната каса.Предвидени са промени в минималната работна заплата, здравното и пенсионното осигуряване, условията за майчинска помощ, помощ за безработни, както и се предвижда плавно увеличаване на трудовия стаж.

Илина Бисерова
от Илина Бисерова Стоил Рошкев
12:00, 29.11.2017
Чете се за: 01:20 мин.
У нас
Хасан Адемов, ДПС: Тези 140 млн., които ги предлагаме, могат да дойдат съвсем спокойно като приходи от осигурителни вноски, в никакъв случай не могат да бъдат в тежест на бюджета на Държавното обществено осигуряване. Вие с преизпълнението на бюджета за приходи от следващата година ще дадете т.нар. великденски и коледни надбавки, ще намалите дефицита и по тоя начин и по тоя начин ще отчетете едно добро управление на бюджета на ДОО.
Ирена Димова, ГЕРБ: Няма основание за увеличение на планирания размер на приходите, а всяко увеличение на разходите води до нарастване на трансфера от държавния бюджет за покриване на недостига от средства, което допълнително натоварва разходната част на държавния бюджет. В настоящия бюджет няма популизми и всички знаем, че социалната политика е едно от благоприятните полета за популизъм, затова нека да останем в полето на експертизата.
Георги Гьоков, БСП за България: Подценявате бюджета и това го правите с всеки бюджет, то това е от 7-8 години, това е осмия пореден бюджет, при който го правите. И не ви ли стана ясно, че вече сте разконспирирани в тая част? Винаги на края на бюджетната година се вижда, че приходите са с 5-6 % в повече от това, което сте планирали. Така беше миналата година, така беше по-миналата година, така ще бъде и сега.
;

Депутатите започнаха с текстовете за средствата в социалната сфера и най-големите спорове по тази тема бяха съсредоточени върху това, че приходите са подценени умишлено, за да може бюджетът на общественото осигуряване да излезе на плюс в края на годината.

От БСП поискаха и вдигане на максималния осигурителен доход, който в момента е 2600 лв. и да стане 3300 лв.

От ДПС също изразиха мнението, че приходите може да са по-реалистични и да се увеличат със 140 млн. лв., без да се натоварва системата.

;

Българската академия на науките спусна черни знамена на сградата си в София в знак на протест срещу бюджета. Средствата за БАН догодина се увеличават с 5 млн. лв.

Това, което е заложено като параметри за държавното обществено осигуряване, е да се увеличи осигуровката за пенсия с 1% от догодина.

Ще се увеличава плавно възрастта за пенсионния стаж както за мъже, така и за жени.


;

Майчинството през втората година се увеличава от 340 на 380 лв.


;

Вдигат се обезщетенията за безработица, но се затяга режимът на тяхното отпускане. Така ще е необходимо да имате 18 месеца осигурителен стаж, вместо сегашните 12.

Минималната работна заплата също се увеличава от 1-и януари, като става 510 лв.

Също така се очаква да се приемат окончателните текстове за бюджета на НЗОК.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
В Асеновград започна делото срещу 11-те подсъдими за побоя над спортисти
В Асеновград започна делото срещу 11-те подсъдими за побоя над спортисти
Зачестяват злоупотребите с болнични, оплакват се работодатели в Кюстендилско
Зачестяват злоупотребите с болнични, оплакват се работодатели в Кюстендилско