НОВИНИ

Депутатите обсъждат отпускане на пари на НЕК за плащане на дълга по АЕЦ "Белене"

Изплащането на милиард и 200 милиона лева от бюджета заради спрения проект за АЕЦ "Белене" обсъжда парламентът на първо четене. Законопоректът за предоставяне на помощ на Националната електрическа компания беше внесен вчера от правителството. Още информация вижте в прякото включване на Деси Маркова от парламента.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
12:00, 21.09.2016 (обновена)
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Мотивите - да се избегнат високите лихви, които застрашават финансовото състояние на НЕК, а оттам и цялата енергийна система на страната. През юни арбитражният съд в Женева постанови България да плати близо 630 милиона евро за реакторите, след като руската компания "Атомстройекспорт" заведе иск. Страната ни е готова да заплати главницата, която е около 560 млн. евро, но обжалва лихвите.

В същото време обаче те се трупат със скорост от 1 милион лева на всеки 3 дни. Според енергийното министерство протакането може да доведе до огромни суми, непосилни за държавата и до изпадане в несъстоятелност на НЕК. Парите за реакторите ще дойдат от буфери в бюджета, осигурени след стрес-тестове на банковия сектор през лятото, както и от предсрочното погасяване на държавния кредит, отпуснат на Фонда за гарантиране на влоговете. Тъй като става въпрос за държавна помощ обаче, освен одобрението на Народното събрание, ще трябва и разрешение от Брюксел.

Таско Ерменков - БСП лява България: Дали може да има консенсус, когато този, който е причинил една вреда на държавата в особено голям размер, да твърди, че се явява спасителят на тази държава?

Петър Славов - Реформаторски блок: Това е закон, който аз и много мои колеги ще го подкрепим със свито сърце и с ясното съзнание, че българският народ за пореден път трябва да плаща чужди дългове. Даже си мисля дали да не му променим наименованието и да се казва Закон за изплащане от българския народ на поредните дългове, натрупани от БСП.

Кирил Цочев - АБВ: Това решение е безалтернативно, защото всеки ден държавата губи по 324 хиляди лева.

Валери Симеонов - Патриотичен фронт: За 6 дена България ще загуби 2 милиона, разглеждане на 2-ро четене, още толкова. България ще загуби 4-5 милиона, че се мотаме, че си правим политически пиари, абра кадабра и всичко останало.

Магдалена Ташева - "Атака": Прочетете Глобализация на подкупа, там се казва каква е сумата на подкупа, който се плаща за закриване на такива проекти - казват, че е 10%.

Александър Ненков - ГЕРБ: Много по-лесно е следващите правителства да платят сметката и вие да сте с чисти ръце. Сега отсрещната държава ще си получи парите, но унижението остава за нас като държава и народни представители, че сме допуснали да се стигне до този момент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандалът с руския депутат Толстой предизвика спор в парламента
Скандалът с руския депутат Толстой предизвика спор в парламента
Лавров обсъди с Бокова процеса на подбор на генерален секретар на ООН
Лавров обсъди с Бокова процеса на подбор на генерален секретар на ООН