НОВИНИ

65 години от признаването на породата дунавски кон

Честваме 65 години от официалното признаване на породата дунавски кон в България. Експерти от Унгария, Румъния, Сърбия, Словакия и България обсъдиха развитието и съхранението на българската порода на международен симпозиум.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
08:12, 21.09.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Дунавският кон е една от първите породи, които се създават след Освобождението у нас. Развъждането им започва още през 1893 година, но за порода този вид коне са признати 58 години по-късно - през 1951-ва. По случай 65-ата годишнина на Дунавския кон, се създава международна организация за развитието и съхранението на породата.

Георги Йорданов - изпълнителен директор на Националната асоциация по коневъдство: Създаването на нашата порода дунавски кон е силно свързано с генеологията на нониуса, затова ние ще създадем тази организация, която ще съхранява нониуса и дунавския кон като две различни породи, но при възникване на генеалогични проблеми при нас ние трябва да се обърнем към нониуса, за да можем да запазим нашата порода автентична.

Броят на този вид коне постоянно намалява, затова са необходими сериозни усилия за запазването им.

Георги Йорданов - изпълнителен директор на Националната асоциация по коневъдство: Нониусът и дунавският кон са две много малки популации в Европа. Нониусът е под 2000 броя в Европа във всички страни, в които се развъжда, а дунавският кон е под 300 броя в България.

Дунавският кон се използва предимно за селскостопанска работа и по-малко за езда. Подходящ е също и за туризъм.

Макар да не са типичните състезателни коне, два коня от тази порода са участвали на Олимпийските игри в Москва през 1980 г. Единия - Алеко - печели второ място в отборното класиране. В момента в дисциплината обездка се състезава кобилата Лейди Зет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две самоделни бомби бяха обезвредени в столицата на Киргизстан
Две самоделни бомби бяха обезвредени в столицата на Киргизстан
Шофирайте внимателно!
Шофирайте внимателно!