НОВИНИ

Отменят запрещението

Със значително мнозинство днес мина на първо четене в парламентарната правна комисия проект на един нов закон, който ще отмени унизителното отношение към хора, ограничавани в правата си заради здравословни и психологически проблеми. В закона са предвидени мерки за подкрепа за тези хора. Заради порочната практика на запрещението, страната ни е осъждана два пъти от Европейски съд за правата на човека, в момента тече и второ дело.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:41, 20.09.2016
9243
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Днес депутатите приеха законопроекта без спор и излишно политическо говорене. Вярно, че това е един от най-дълго мислените законопроекти - три пъти беше поставян за обществено обсъждане, три пъти беше редактиран и съобразен с мотивите на всички заинтересовани.

Но явно единодушно са приели, че запрещението е срамен акт за съвремието ни, който противоречи на Конвенцията за правата на хората с увреждания.

Вергиния Мичева - зам.-министър на правосъдието: От 2012 българският съд е изправен в безпрецедентна ситуация на действие на конвенцията, която отрича действието на запрещението и действието на Закона за лицата и семейството и по-конкретно чл. 5, който задължава съдът да поставя лицата под запрещение.

Законопроектът по същество е нов модел за равнопоставеност на всички хора пред закона. Той разписва мерки за подкрепа на уязвимите в защита на правата им, а не на отнемането им чрез запрещение, с което често се злоупотребява. Затова и омбудсманът на България поздрави вносителите.

Мая Манолова - омбудсман на Р България: Безспорно е, че на тези хора трябва да се даде възможност чрез подкрепеното вземане на решение да живеят нормално, да вземат тези решения, които съответстват на техните потребности и на техните желания.Така че - поздравления!
Надя Шабани - Център за нестопанско право: Нашият опит показва, че е възможно на практика в българския контекст, независимо от социално-икономическото развитие на страната да бъдат полагани други модели, така че лицата да могат да упражняват своите права и естествено да носят отговорност за своите действия.

Законопроектът е съобразен с всички добри практики от законодателството на Великобритания, Германия, Ирландия, Израел и Чехия. За първи път урежда и състоянието на лица в кома.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи дневен център за пациенти с Алцхаймер се открива във Варна
Първи дневен център за пациенти с Алцхаймер се открива във Варна
Български художник оживи пешеходните пътеки в Испания (СНИМКИ)
Български художник оживи пешеходните пътеки в Испания (СНИМКИ)