НОВИНИ

Премиерът Борисов отговори на руския депутат Пьотр Толстой

Премиерът Борисов отговори на руския депутат Пьотр Толстой, който преди два дни пред БНТ заяви, че Русия може да купи България, както вече е купила половината ни Черноморие. "Повече от 1 300 години България е удържала никой да не я купи", каза Борисов. Скандалното изказване на Толстой взриви социалните мрежи и втори ден предизвиква остри политически реакции у нас.Вижте още от коментарите във видеото.

bnt avatar logo
от БНТ
19:10, 20.09.2016 (обновена)
Чете се за: 01:52 мин.
У нас

Скандалното изказване на депутата от спечелилата изборите партия "Единна Русия" Пьотр Толстой днес предизвика реакцията на премиера в началото на заседанието на кабинета.

Бойко Борисов - министър-председател: Достатъчно ни ядосва този руски депутат, господин Толстой, с глупостите, които изговори вчера, но това си е негова работа. Хич да не сме част от Европейския съюз, ние сме си България от хиляда и триста и колко години и сме си удържали да сме си България, и сме удържали никой да не ни купи. Да, предатели много има в историята и ние плащаме за подобно предателство. Но отново показваме, че ние изпълняваме своите законови ангажименти.

Здравният министър пък призова за правителствена декларация, че са недопустими изказвания от страна на Русия, които граничат с териториална претенция към страната ни.

Петър Москов - министър на здравеопазването: За разлика от това, което този Толстой е казал онзи ден, те всъщност са си купили нещо друго - не Черноморието, купили са си част от българските политически партии в името на търговския интерес на Русия. В момента търговският интерес на Русия надделява над националния интерес на България и затова са виновни политическите партии, които са управлявали тогава. Аз наистина моля представителите на външно тук, пред медиите, да потвърдят, че нашето външно на фона на изявленията на този лунатик има ясна нота от името на българското правителство, с което ясно показва, че от името на управляващата партия на Русия не могат да излизат подобни тези за България.

Парламентарни партии от различен спектър определиха като недопустимо изказването на руския депутат.

Радан Кънев - председател на ДСБ: Подобни ексцентрични депутати има навсякъде. Естествено в диктатурите те са на власт, а в нормалните държави те са в опозиция, а иначе идиоти всякакви има и в нашия парламент, предполагам сте забелязали. Не бих казал, че трябва да ни тревожи и това, че няколкостотин хиляди руски граждани са си купили апартаменти по българското крайбрежие. Защото това го има и във Франция, и в Англия, и в Испания, и навсякъде. Има обаче една голяма разлика, която трябва да ни тревожи и тя е, че на първо място г-н Толстой изразява едно отношение, което е масово в режима на Путин към България.
Румен Петков - АБВ: Много арогантно и много грубо изказване, г-н Калфин вчера достатъчно ясно каза, че г-н Толстой, за разлика от своя именит и обичащ България предшественик Лев Толстой може да си счупи зъбите в България. Не е това тонът и не е това начинът да върнем българо-руските отношения на нивото, на което трябва да бъдат, защото ние имаме интерес на стратегически партньори.
Волен Сидеров - председател на Атака: Ако реагираме на едно посегателство на нашето достойнство, да реагираме на всички посегателства. Това е моята молба към медии, коментатори, политици, които виждам, че са много смели, когато от една страна идва провокация към България, а от друга си мълчат. Просто да няма двойни стандарти в това отношение. Но иначе този човек трябва да поднесе извинения. Недопустимо е да говори такива неща.

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан пък поиска партиите у нас на кажат дали смятат за законни изборите, проведени на територията на Крим и даде своята оценка.

Лютви Местан - председател на ДОСТ: Тези избори са незаконни, говоря в частта Крим, защото са проведени на незаконно анексирана с брутална военна сила територия.

Местан определи като недостатъчно адекватна реакцията на управляващите за скандала с руския депутат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ НОВИНИ:Българин усмихна испанските зебри
ДРУГИТЕ НОВИНИ:Българин усмихна испанските зебри
Изложба на спечелилия Пулицър Стоян Ненов
Изложба на спечелилия "Пулицър" Стоян Ненов