НОВИНИ

Слаб интерес към специалността „Църква и медии“ в Богословския факултет

Все по-малко журналисти специализират в областта на религията. Това отчитат експерти от Богословския факултет към Софийския университет. Какви е причината въпреки търсенето в бранша да се отчитат липси, вижте в следващия репортаж.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
20:00, 20.09.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Магистърската програма "Църква и медии" е единствената, която обучава студенти по църковна журналистика у нас.

За да бъдеш църковен журналист, трябва да бъдеш част от църквата, трябва да познаваш вярата, догматиката и историята на църквата. Изобщо трябва да познаваш всичко, което е свързано с църквата и религията.

За втора година записаните в нея обаче едва достигат минималния брой, за да се сформира група. Една от причините за това е огромният обем от знания, който бъдещите магистри трябва да придобият. Специалността "Църква и медии" е отворена и към студенти, чиято бакалавърска степен не е журналистика.

Зорница Гюрова - преподавател в Богословския факултет
"Хубавото е, че не само знания се добиват в рамките на магистърската програма, но и много умения. Сега всеки трябва да знае и да умее да пише, да снима, да монтира, да прави филми. Обогати се арсеналът на журналистическото слово."

Една година по-късно са налице и доказателствата за онова, което първият випуск магистри от специалността "Църква и медии" е научил. Курсът им вече е създал пилотно издание на вестник, както и собствен сайт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пръстов идентификатор и в здравната каса в Русе
Пръстов идентификатор и в здравната каса в Русе
Забраниха събирането на пари от родители за нуждите на детските градини
Забраниха събирането на пари от родители за нуждите на детските градини