НОВИНИ

Депутатите търсят решение за замърсената с уран вода

Откриха уран и във водата на Велинград, съмненията се проверяват. По темата безопасна ли е водата в България Народното събрание днес изслуша трима министри. Президентът нарече укриването на информация относно наличието на уран във водопроводите на Хасково - Чернобилски синдром. За всичко това след минути.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:01, 21.04.2017
Чете се за: 02:00 мин.
У нас

Водата в Хасково не е опасна за населението, поне към момента. Това заяви пред депутати здравният министър Илко Семерджиев. Той все пак обясни, че министерството чака окончателните резултати от проверката. Предстои извънредни проби да бъдат взети от водоизточници в цялата страна.

Два часа и половината депутатите изслушваха служебните министри, които имат отношение по проблема с водата, и им задаваха въпроси. Това, което увери още в началото здравният министър е, че място за притеснение и паника няма.

Илко Семерджиев - служебен министър на здравеопазването: Ние не намираме, че има здравен риск към момента. Но това не може да бъде заявено днес окончателно. А трябва да мине времето за радиологични изследвания. Трябва да минат между два и три месеца оптимално.

От екоминистерството обясниха, че изследвания на водата всъщност се правят всяка година,и в цялата страна.Увериха, че повишени показатели не е имало от 2013 г.

Ирина Костова - служебен министър на околната среда и водите: Тези показатели-алфа активност и уран и радий 226 се правят веднъж годишно от Министерството на околната среда и водите. Тези резултати траят 2 седмици и се оповестяват на страницата на Изпълнителната агенция. Тази година те са предоставени на 19.01.2017 - публично достояние.

Въпреки това се оказало, че министерството на регионалното развитие, което е собственик на ВиК Хасково не е видяло резултатите. Наложило се е да се обадят от Басейновата дирекция по телефона през април, обясни още служебният екоминистър. Друга версия обаче разви регионалният министър Спас Попниколов.

Спас Попниколов - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството: В годишния доклад на контрольора на ВиК Хасково не са посочени данни за замърсяване на водите за питейни цели и не е уведомен министъра на регионалното министерство за проблем от такъв характер. Относно забавянето, както казахме и тримата министри тук, на 4 април РЗиК Хасково и ВиК са уведомени от Басейнова дирекция за завишени показатели от проби,вземани от септември и доказани с протокол от 2016 г. Това е ситуацията, на която аз също не мога да отговоря защо чак април месец са уведомени районната здравна инспекция и водното дружество.

Укритата информация стана повод за обвинения между двете основни политически партии.

Елена Йончева, БСП: Съответните органи правят разследване и те ще кажат точно кой е виновен, но политическа отговорност носи ГЕРБ.

Елена Йончева, която е депутат от Хасково каза същите думи и от трибуната в парламента,обвинявайки за скритата информация министрите от кабинета Борисов 2 Лиляна Павлова,Ивелина Василева и Петър Москов. Отговори й Данаил Кирилов от ГЕРБ

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Не може ораторите от тази трибуна при тази процедура да внушават изводи по повод на изслушване. Смисълът на изслушването е министрите, които са тук да свидетелстват, да дадат факти и обстоятелства.

След размяната на взаимни нападки,от БСП и ГЕРБ все пак стигнаха да заключението,че трябва да бъде открит виновникът, както и да бъдат взети конкретни мерки.

Делян Добрев, ГЕРБ: Това, което трябва да се направи е да се реши ситуацията с водоснабдяването в Хасково веднъж завинаги като се изключат тези въпросни сондажи, за които имаме съмнение, че имат високи стойности на уран, изолират се и се направят нови сондажи.
Корнелия Нинова, БСП - За България: Внасяме подписите за специална анкетна комисия, която да продължи да се занимава с въпроса, но не само в Хасково, но и в цяла България. Да установи случаите, да предложи мерките за решаване, да предложи законодателните промени, за да се прекрати с това отношение към българския народ.

От здравното министерство разпространиха съобщение до медиите, в което обясняват, че предварителните резултати от пробите показват показват, че няма завишени показатели на уран в централното водоснабдяване на Хасково.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановиха електрозахранването в 30-а поликлиника
Възстановиха електрозахранването в 30-а поликлиника
144-то училище Народни будители празнува 30-годишен юбилей
144-то училище "Народни будители" празнува 30-годишен юбилей