НОВИНИ

Водата на Велинград - също със завишени стойности на уран

Съмнения за повишени стойности на уран и в питейната вода на Велинград. Това сочат резултатите от проби взети след случаите в Хасково и Първомай. По разпореждане на регионалната здравна инспекция в Пазарджик водоизточниците са спрени. Извършва се повторен анализ на резултатите.

bnt avatar logo
от Ангел Узунов
20:08, 21.04.2017 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Питейна вода с отклонения от нормите за естествен уран е установена при проверка на 19 април. Три зони във Велинградския регион са показали завишено съдържание на радиоактивния елемент. Те снабдяват с вода части от кварталите „Чепино" и „Лъжене". Засегнати са и селата Грашево, Пашово и Света Петка.

Д-р Румен Атанасов, началник - отдел "Държавен здравен контрол" - РЗИ Пазарджик: Стойностите се движат от 1.5 до 2 пъти над нормата по показател уран - пак казвам, че данните са на ВКТВ водоснабдителното дружество, ние разполагаме с други данни и предстои тези данни да бъдат потвърдени.

Според резултатите от Регионалната здравна инспекция в Пазарджик уранът във водата е с много по-ниски стойности. Вече е разпоредено използването на проблемните водоизточници да бъде спряно, но засега само за Велинград е осигурено алтернативно снабдяване.

Йордан Нанов - управител на „ВОДОСНАБДЯВАНЕ, КАНАЛИЗАЦИЯ И ТЕРИТОРИАЛЕН ВОДОИНЖЕНЕРИНГ"- Велинград: В момента водата на Велинград е напълно безопасна, тъй като сме взели превантивни мерки градът да бъде снабден изцяло от пречиствателна станция.

На жителите на малките населените места в общината е препоръчано да не пият вода от чешмите.

Д-р Костадин Коев - кмет на община Велинград: Вода в тези села ще закараме веднага с бусове, а вече сме се обърнали и към Гражданска защита за осигуряване на водоноски.

Районната прокуратура във Велинград днес се самосезира, а проверката трябва да приключи до 14 дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Панорама на професионалното образование в Пловдив
Панорама на професионалното образование в Пловдив
Соня Йончева пред БНТ за полета на музиката
Соня Йончева пред БНТ за полета на музиката