САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Десетки сигнали за терористични заплахи от вчера

Правителството отпуска малко над 5 милиона лева за дооборудване на специализираните полицейски сили и жандармерията в страната. Това стана ясно след среща на оперативното ръководство на МВР при премиера.

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Михаил Врабчев
20:03, 25.03.2016
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

След атентатите в Брюксел, българските служби отчитат увеличаване на сигналите със заплахи и по всички тях се работи, увери заместник-главният секретар Георги Арабаджиев. Той обаче не уточни как американското посолство се е сдобило с информация за евентуален терористичен акт до хотел "Плиска", който опъна нервите на столичани и вдигна службите на крак.

Случаят със сигнала за eвентуален терористичен акт до хотел "Плиска" в София е минало, заяви заместник-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев. Отказа да отговори дали нашите служби са уведомили американската мисия. Заяви, че полицията ежедневно получава десетки такива сигнали след атаките в Брюксел и работи по всички тях.

Георги Арабаджиев, зам.-главен секретар на МВР: Нищо особено няма в този случай. Само в рамките на вчерашния ден има 12 такива случая. 12 сигнала от подобен род. За поставени взривни устройства и други технически средства, които целят терористични действия, но това е ежедневната ни работа.

В рамките на днешния ден службите са получили три нови сигнала.

Георги Арабаджиев, зам.-главен секретар на МВР: Обяснимо е предвид атентата в Брюксел и бдителността на гражданите и общото чувство за несигурност във всички нас, гражданите.

След срещата стана ясно още, че кабинетът отпуска малко над 5 милиона лева за дооборудване на специализираните полицейски сили и жандармерията в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора с лични предпазни средства и техника. Искане за това отправи директорът на Националната полиция Христо Терзийски преди дни.

Гл. комисар Христо Терзийски, дир. на ГД "Национална полиция": За СДВР са предвидени 8 микробуса, за Пловдив - 2 микробуса плюс 2 автобуса. За Стара Загора, за Русе, за защитни предпазни средства, за използване на системи за радиовръзка.

С част от средствата МВР ще надгради две основни информационни системи, в които се регистрират престъпления, полицейски мероприятия и чувствителни данни. Тъй като софтуерът им бил на повече от 15 години, уточни Терзийски.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ядрена следа в терористичния пъзел
Ядрена следа в терористичния пъзел
Мебелна фирма разкрива 200 нови работни места в Софийско
Мебелна фирма разкрива 200 нови работни места в Софийско