НОВИНИ

Десетки сигнали за терористични заплахи от вчера

Правителството отпуска малко над 5 милиона лева за дооборудване на специализираните полицейски сили и жандармерията в страната. Това стана ясно след среща на оперативното ръководство на МВР при премиера.

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Михаил Врабчев
20:03, 25.03.2016
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

След атентатите в Брюксел, българските служби отчитат увеличаване на сигналите със заплахи и по всички тях се работи, увери заместник-главният секретар Георги Арабаджиев. Той обаче не уточни как американското посолство се е сдобило с информация за евентуален терористичен акт до хотел "Плиска", който опъна нервите на столичани и вдигна службите на крак.

Случаят със сигнала за eвентуален терористичен акт до хотел "Плиска" в София е минало, заяви заместник-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев. Отказа да отговори дали нашите служби са уведомили американската мисия. Заяви, че полицията ежедневно получава десетки такива сигнали след атаките в Брюксел и работи по всички тях.

Георги Арабаджиев, зам.-главен секретар на МВР: Нищо особено няма в този случай. Само в рамките на вчерашния ден има 12 такива случая. 12 сигнала от подобен род. За поставени взривни устройства и други технически средства, които целят терористични действия, но това е ежедневната ни работа.

В рамките на днешния ден службите са получили три нови сигнала.

Георги Арабаджиев, зам.-главен секретар на МВР: Обяснимо е предвид атентата в Брюксел и бдителността на гражданите и общото чувство за несигурност във всички нас, гражданите.

След срещата стана ясно още, че кабинетът отпуска малко над 5 милиона лева за дооборудване на специализираните полицейски сили и жандармерията в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора с лични предпазни средства и техника. Искане за това отправи директорът на Националната полиция Христо Терзийски преди дни.

Гл. комисар Христо Терзийски, дир. на ГД "Национална полиция": За СДВР са предвидени 8 микробуса, за Пловдив - 2 микробуса плюс 2 автобуса. За Стара Загора, за Русе, за защитни предпазни средства, за използване на системи за радиовръзка.

С част от средствата МВР ще надгради две основни информационни системи, в които се регистрират престъпления, полицейски мероприятия и чувствителни данни. Тъй като софтуерът им бил на повече от 15 години, уточни Терзийски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ядрена следа в терористичния пъзел
Ядрена следа в терористичния пъзел
Мебелна фирма разкрива 200 нови работни места в Софийско
Мебелна фирма разкрива 200 нови работни места в Софийско