НОВИНИ

Десислава Танева: Стартира новата Програма за морско дело и рибарство

През юни ще стартира новата Програмата за морско дело и рибарство 2014 - 2020 г. Това е съобщила министърът на земеделието и храните Десислава Танева в Поморие. Там заедно с министър-председателя Бойко Борисов са присъствали на официалното откриване на рибарско пристанище, съобщиха от министерството.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:00, 22.05.2016
Чете се за: 00:38 мин.
У нас
десислава танева стартира новата програма морско дело рибарство

Тя подчерта, че за първи път в този програмен период е създаден Консултативен съвет по рибарство, чрез който се отразяват исканията на сектора.

Министър Танева обяви, че насоките за кандидатстване по мярка 2.2 "Продуктивни инвестиции в аквакултура" вече са публикувани.

"Мярката е насочена към бизнеса. Проекти до 50 000 евро ще са по облекчен режим, като по този начин даваме предимство на малките рибари, които кандидатстват", отбелязва Танева.

Тя допълни, че с цел Програмата да стигне до по-голям брой заинтересовани лица, има ограничения за това колко средства може да усвои един бенефициент.

Проектът "Реконструкция и модернизация на Рибарско пристанище - гр. Поморие" е на обща стойност 9 722 549,24 лв. Общата площ на новото рибарското пристанище е 41 309 кв. м.

Една от най-съществените дейности при изграждането му е укрепването на бреговата ивица и строителството на предпазен вълнолом, съставен от зона за пристан на рибарски кораби, хелинг за 40 лодки и технологична площадка. Част от този вълнолом служи за защита на подходния канал при входа на акваторията.

Крайбрежният хелинг на пристанището осигурява места за още 36 рибарски лодки. Има изградени три нови сгради - за рибна борса, за административно обслужване и за ремонтни работилници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анализатори: Решението на Росен Плевнелиев не разклаща управлението
Анализатори: Решението на Росен Плевнелиев не разклаща управлението
Връх Еверест взе първите си две жертви за тази година
Връх Еверест взе първите си две жертви за тази година