НОВИНИ

Дете на българин с двойно гражданство е сред загиналите в катастрофата в Турция

24 са вече жертвите от катастрофата на пътнически влак в турската провинция Такирдаг. 124-ма ранени остават в болница. При катастрофата са загинали съпругата и детето на български гражданин, който има и турско гражданство. Това стана ясно след повторната щателна проверка на личните данни на жертвите. Първоначално в българското външно министерство нямаше данни за пострадали българи, включително с двойно гражданство. В телеграма до турския президент Реджеп Ердоган българският премиер Бойко Борисов изразява съболезнования от името на българското правителство и пожелава скорошно оздравяване на пострадалите.

bnt avatar logo
от БТА
19:04, 09.07.2018 (обновена)
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Аварийните работи на мястото на катастрофата продължиха до 06.30 сутринта. Композицията е превозвала 362-ма души от Капъкуле на границата с България към Истанбул. По време на движение шест от вагоните са дерайлирали край село Сарълар в окръг Чорлу. Проливните дъждове са предизвикали ерозия на почвата под железопътната линия, това е довело до образуване на луфт под релсите, обясниха властите.

оцелял: Когато дойдох в съзнание, видях, че ме бяха изнесли и откарали в болница. Не помня какво стана, просто се озовах тук.
оцелял: Мисля, че влакът се движеше бързо. Когато наби спирачки, бяхме изхвърлени и всички са разлетяхме във вътрешността на вагоните.

Смъртта на съпругата и детето на българин с двойно гражданство е установена след повторна щателна проверка на личните данни на жертвите, съобщи българското дипломатическо ведомство. Починалата жена е само с турско гражданство, детето, на възраст под една година, е български гражданин по право, макар и да се води с турска националност в нашата съседка. Това обяснява досегашната липса на яснота.

Министърът на транспорта Ахмет Арслан отбеляза, че трасето е било инспектирано за последно през април на фона на критики в социалните мрежи за лоша поддръжка. По случая се води разследване. Двамата машинисти са били извикани днес на разпит в полицията. Железопътната катастрофа е най-тежката по рода си в Турция от 14 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хасан Азис: Местните власти трябва да решават въпросите с безработицата
Хасан Азис: Местните власти трябва да решават въпросите с безработицата
След срещата 16+1: Коментар на Тома Биков в Още от деня
След срещата 16+1: Коментар на Тома Биков в "Още от деня"