НОВИНИ

Дигитален център представя културно-историческото наследство на Пловдив

В Пловдив започва работа Дигитален център, в който е представено културно-историческо наследство на града. Над 45 хиляди експонати от фондовете на културните институции в града ще бъдат достъпни от всяко кътче на света чрез специална интернет платформа. Голяма част от тях никога досега не са показвани в експозиции.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Нели Ангелова
19:00, 21.03.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

За Регионалния исторически музей в Пловдив проектът е възможност да се покажат ценни документи от 17-18-и век, които иначе няма как да бъдат включени в експозиции заради специалните условия, в които трябва да се съхраняват. Когато става дума за артефакти или предмети, те се представят като 3D модели, а заснемането е толкова детайлно, че може да се четат надписите по повърхността им. По тази система са дигитализирани още фондовете на Етнографския и Археологическия музеи, Народната библиотека „Иван Вазов”, Градската художествена галерия и на Института „Старинен Пловдив”.

Иван Тотев – кмет на Пловдив
"След това много лесно културно-историческото наследство на Пловдив ще стане видимо за всички учени, които искат да работят с тези документи, за всички пловдивчани и за туристите."

По проекта са дигитализирани и 30 обекта – паметници на културата от национално значение. На сайта можем да видим най-красивите сгради на Пловдив – отвътре и отвън.

Пламен Панов – ръководител на проекта
"Античният театър, Одеона, къщи в Стария град. Имаме цялата техническа информация. Всеки човек ще може да види самия обект, да го върти, да се върти около него и да го гледа в детайли."

Тази техническа информация ще бъде полезна, когато се налага възстановяване на сградите в автентичния им вид като при случая с опожарения Тютюнев град.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата ще проверява Воля и Народно движение за свобода и демокрация
Прокуратурата ще проверява "Воля" и "Народно движение за свобода и демокрация"
Пътна карта за Кипър предвижда референдум през септември
Пътна карта за Кипър предвижда референдум през септември