НОВИНИ

Регионалната библиотека във Варна на 134 години

Изложба на редки книги с интересна история представя Регионалната библиотека във Варна. Експозицията е озаглавена “Книгите във вихъра на времето” и е посветена на 134-тата година от създаването на библиотеката.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Петя Иванова, Илко Илиев
18:40, 21.03.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Почти век и половина след създаването на Регионалната библиотека във Варна фондът ѝ притежава около 900 хиляди печатни издания. Броят им е щял да бъде далеч по-голям, ако стотици редки книги не са били унищожени по времето на комунистическия режим у нас, разказва библиотекарят Кристина Димчева.

Кристина Димчева – Регионална библиотека-Варна
“Ще се учудим защо един Андре Мороа е бил изцяло в списъците, защо там попадат автори като Фани Попова Мутафова и Димитър Талев.”

Един единствен екземпляр от забранените тогава книги се е пазел в специален фонд на Народната библиотека в София. Една от тях, “Усилни години” на Димитър Талев, след промените става притежание на варненската библиотека. Тя е издадена тридесетте години и предхожда тетралогията ”Железният светилник”

Кристина Димчева – Регионална библиотека-Варна
“Тя остава затворена в библиотечните шкафове на спецфонда и така е оцеляла, едва тази година беше издадена наново."

До края на следващата година варненската библиотека ще има нова сграда. Проектантите са избрани и в момента се работи по техническия етап на проекта. Финансирането ще бъде с европейски средства, пари ще бъдат заделени и от общинския бюджет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Външното министерство се отчита за подготовката на вота в чужбина
Външното министерство се отчита за подготовката на вота в чужбина
 Избори 2017: Валери Симеонов, Обединени патриоти
Избори 2017: Валери Симеонов, "Обединени патриоти"