НОВИНИ

Димитър Главчев: Гласувалите ще станат повече, след промените в Изборния кодекс

След приемането на задължителното гласуване, упражнилите правото си на вот ще станат повече, каза в студиото на "Още от деня" заместник-председателят на НС Димитър Главчев.

димитър главчев гласувалите станат повече промените изборния кодекс
bnt avatar logo
от БНТ
19:55, 22.04.2016
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Иначе предвидените санкция за негласуване е доста мека, заличаване от избирателните списъци и то ако не гласуваш два пъти, после може да отидеш и отново да се впишеш в списъка, добави той.

Относно желанието на ДПС да сезира Конституционния съд с искане за отмяна на задължителното гласуване Главчев заяви, че няма как да се случи това без подкрепата на БСП и РБ.

Понеже против промените гласуваха в залата ДПС, БСП и РБ. Искането няма как да се внесе само от депутатите на ДПС, така че явно ще трябва да търсят подкрепа от БСП и РБ, коментира заместник-председателят на НС.

Главчев открои, че предвиденото правило за гласуване на българи в чужбина само в посолства и консулства не е двоен стандарт спрямо ДПС.

Самите те издигнаха като аргумент за премахване на това правило, че ще загубим избиратели в Америка и други държави. Всички българи в чужбина ще трябва да пътуват до консулства и посолства, за да упражнят правото си на вот, каза той.

Целия разговор вижте в "Още от деня".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Недоволство срещу промените в Изборния кодекс
Недоволство срещу промените в Изборния кодекс
Ще забранят ли бурките в Пазарджик
Ще забранят ли бурките в Пазарджик